Stručnjaci američkog univerziteta MIT pripremaju vještački mozak od čipova, koji će raditi kao superkompjuter i moći će da bude ugrađivan u mašine, kao što su automobili. Njegovo testiranje već je počelo.

Minijaturni čip izrađen po ugledu na ljudski mozak, napravljen je od desetina hiljada memristora, električnih komponenata, koje oponašaju vještačke moždane sinapse, objavio je Sajens dejli.

Vještački mozak od čipova je već testiran i bio je u stanju da zapamti slike i reprodukuje ih, ali jasnije i preciznije nego drugi čipovi.

Rezultati testiranja obećavajući su kada je u pitanju pravljenje neuromorfnih uređaja, koji nalikuju ljudskom mozgu i obrađuju podatke po sličnom principu. Takvi uređaji mogli bi da budu veoma mali, a da budu u stanju da obave složene računarske radnje poput superkompjutera.

„Vještačke sinapse do sada su postojale kao softver, ali mi sada pokušavamo da napravimo hardver, nalik neuronskoj mreži, za prenosivi sistem vještačke inteligencije“, kazao je Jihvan Kim, profesor na MIT-u.

On objašnjava da bi takvi uređaji, na primjer, mogli da se ugrade u automobile, prepoznaju saobraćajne znake ili situaciju u saobraćaju, čak i bez povezivanja na internet. Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internet konekcija, bila otklonjena kada je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

 

(Sputniknews)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.