U svom najnovijem izveštaju o transparentnosti, objavljenog 1. jula, Apple je saopštio da je primio osamdeset zahtjeva od jedanaest zemalja da ukloni 634 aplikacije sa svojih prodavnica aplikacija od 1. jula do 31. decembra 2018. Koje su to aplikacije nije navedeno u izvještaju, ali Apple je istakao da je većina njih skinuta.

Kina je imala 56 zahtjeva, najviše od svih, sa 626 specificiranih aplikacija od kojih 517 uklonjene. Prema Appleovom izvještaju većina aplikacija je bila vezana za kockanje ili pornografiju. Zahtjevi drugih zemalja bile su uglavnom aplikacije vezane za kršenje privatnosti, kršenje autorskih prava i nezakonit sadržaj.

Dvogodišnji Apple-ov izvještaj o transparentnosti opisuje koliko često vlade i privatne stranke traže podatke o klijentima. Njen izvještaj za prvu polovinu 2018. godine pokazao je porast vladinih zahtjeva za korisničkim podacima.

Globalno, Apple je primio 29.183 zahtjeva za uređaje u periodu jul-decembar, u odnosu na 32.342 zahtjeva primljenih u prvoj polovini 2018. godine.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.