Borbeno vozilo M10 Booker spolja podsjeća na mali tenk, a dizajnirano je za jačanje vojnih lakih pješadijskih, padobranskih i brdskih jedinica

 

General Dinamics Land Sistems (GDLS) je zvanično isporučio prvu seriju borbenih vozila M10 Booker vojsci SAD. Booker je dobio ime po dvojici vojnih podoficira koji su poginuli u borbi.

M10 Booker je dizajniran da bude svestrano i pouzdano jurišno vozilo, sposobno da se brzo kreće po raznim terenima. Njegov glavni zadatak je da porazi i uništi neprijateljske borbene jedinice, bunkere, mitraljeske položaje, utvrđenja i borbena oklopna vozila.

Vozilo ima posadu od četiri osobe i opremljeno je savremenom opremom, uključujući napredni termovizir i top velikog kalibra. Takođe ima lagani trup i kupolu, kao i moderan dizel motor, sistem prenosa i vješanja.

Jedna od karakteristika je njegov dizajn, koji omogućava buduće proširenje zasnovano na promjenljivim operativnim potrebama. Ovakav pristup osigurava da se vozilo može prilagoditi novim pretnjama i tehnološkom napretku dok ostaje relevantno na savremenom bojnom polju.

Od 26 prvih vozila M10 Booker, osam će biti modifikovana vozila iz pilot serije od 12 jedinica koje se koriste za takmičarska testiranja.

Planirano je da prvi bataljonski komplet MPF vozila (42 jedinice) bude isporučen do četvrtog kvartala fiskalne 2025. godine, odnosno do 1. jula 2025. godine.