Ministri spoljnih poslova 46 zemalja Savjeta Evrope dogovorili su u petak sporazum o upotrebi vještačke inteligencije

 

Okvirna konvencija Savjeta Evrope o vještačkoj inteligenciji je prvi obavezujući međunarodni sporazum o tehnologiji. Iako je sačinjen pod okriljem Savjeta Evrope, mogu ga potpisati i druge zemlje.

Ovim novim sporazumom želimo da obezbjedimo odgovorno korišćenje vještačke inteligencije koja poštuje ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju“, rekla je generalni sekretar Savjeta Marija Pejčinović u saopštenju za javnost.

Između ostalog, potpisnice se slažu da u svojim nacionalnim zakonima stvore odredbe koje obezbjeđuju odgovarajuću transparentnost, nadzor i odgovornost u korišćenju sistema vještačke inteligencije. Takođe se obavezuju da će obezbjediti da sistemi vještačke inteligencije ne diskriminišu ili narušavaju privatnost ljudi.

Konvencija se razlikuje od budućeg Zakona Evropske unije o vještačkoj inteligenciji, iako je EU učestvovala u izradi ugovora. Dok je konvencija skup širokih principa kojih se potpisnici moraju pridržavati u svojim nacionalnim zakonima, Zakon o vještačkoj inteligenciji je specifičan i detaljan propis koji se primenjuje u 27 zemalja EU.

Očekuje se da će ministri EU u utorak odobriti Zakon o vještačkoj inteligenciji. Savet Evrope i Evropska unija su potpuno odvojene organizacije, iako je među 46 članica Saveta svih 27 država članica EU.

U izradi konvencije učestvovalo je 11 zemalja koje nisu članice Saveta: Argentina, Australija, Kanada, Kostarika, Izrael, Japan, Meksiko, Peru, SAD, Urugvaj i Vatikan.