Reddit je najavio partnerstvo sa kreatorom ChatGPT-a OpenAI kako bi proširio svoje izvore prihoda od oglašavanja

 

Kompanije su potvrdile da će sporazum omogućiti OpenAI da unosi Reddit sadržaj u ChatGPT i „nove proizvode“. Pored toga, prikazivanje sadržaja sa Reddit-a pomoći će korisnicima da otkriju, pridruže se i podstaknu dijalog unutar zajednice, posebno o nedavnim temama koje su izazvale mnogo diskusija.

Kompanije su najavili partnerstvo koje će imati koristi i za Reddit i OpenAI korisničku zajednicu na nekoliko načina:

  • OpenAI će donijeti Reddit sadržaj u ChatGPT i nove proizvode, pomažući korisnicima da otkriju Reddit zajednice i da se uključe u njih. Da bi to učinio, OpenAI će pristupiti Reddit-ovom Data API-ju, koji pruža u realnom vremenu, strukturisan i jedinstven sadržaj sa Reddit-a. Ovo će omogućiti OpenAI-jevim AI alatima da bolje razumiju i prikažu Reddit sadržaj, posebno o nedavnim temama.
  • Ovo partnerstvo će takođe da omogući Reddit-u da donese nove funkcije koje pokreće AI reddit-orima i modovima. Reddit će se graditi na OpenAI platformi AI modela kako bi svoju moćnu viziju oživio.
  • Konačno, OpenAI će postati Reddit reklamni partner.

Reddit vjeruje da je privatnost pravo, i u skladu s tim uvjerenjem, Reddit je nedavno objavio svoju Politiku javnog sadržaja kako bi pomogao zajednicama, programerima i istraživačima da bolje osjećaju kako Reddit razmišlja o pristupu javnom sadržaju i zaštiti koja bi trebala postojati za korisnike.

“Reddit je postao jedna od najvećih otvorenih arhiva na internetu autentičnih, relevantnih i uvijek ažuriranih ljudskih razgovora o svemu i svačemu. Uključivanje u ChatGPT podržava naše uvjerenje u povezani internet, pomaže ljudima da pronađu više ili ono što traže i pomaže novoj publici da pronađe zajednicu na Reddit-u.”, rekao je Steve Huffman, suosnivač i izvršni direktor Reddit.a.

Ovo partnerstvo je u skladu s drugim aranžmanima sadržaja i ne mijenja Reddit-ove Uslove API-ja podataka ili Uslove za programere, koji navode da se sadržaj kojem se pristupa preko Reddit-ovog Data API-ja ne može koristiti u komercijalne svrhe bez odobrenja Reddit-a. Pristup API-ju ostaje besplatan za nekomercijalnu upotrebu ispod Reddit-ovog objavljenog praga.

Dionice u Reddit-u su skočile za više od 10 posto nakon što je kompanija rekla da je sklopila partnerski ugovor sa start-upom OpenAI koji se bavi vještačkom inteligencijom.