Njemačka policija pokrenula je istragu protiv češkog multimilionera Radima Pasera koji je njemačkim auto-putem svojim Bugattijem vozio 417 kilometara na sat i time se hvalio na Jutjubu, prenijeli su lokalni mediji.

Iako na njemačkim autoputevima nema ograničenja brzine, trkanje je zabranjeno, kao i takozvana pojedinačna trka.

Prema njemačkim zakonima i tzv. pojedinačna trka zabranjena je ako se vozač „neprilagođenom brzinom, grubo kršeći pravila i neobazrivo vozi u cilju postizanja najveće moguće brzine“, saopštila je policija u Magdeburgu.

Na video snimku, koju je češki građevinski preduzetnik Radim Paser postavio na svoj Jutjub kanal, vidljivo je kretanje sportskog automobila Bugatti Chiron njemačkim autoputem A2 od Berlina prema Hanoveru i postizanje brzine do 417 kilometara na sat.

carVertical banner - sponsored

Radi se o o „neodgovornoj i opasnoj vožnji“ iako ograničenja nema, prenosi B92.

„Vozač se smije kretati onom brzinom pri kojoj je moguće upravljati automobilom“, piše u saopštenju policije.

Radim Paser obogatio se na tržištu nekretnina i prema češkom izdanju časopisa Forbs, težak je oko 305 miliona dolara.

 

 

Ažurirano 03. novembar 2022.

Vlasnik Bugatti Chirona Radim Passer koji je dostigao 417 km/h na autoputu oslobođen optužbi

 

Nakon višemjesečne kontroverze, njemački pravosudni sistem odlučio je da odustane od tužbe protiv Radima Passera. Njemački tužioci su pregledali snimke i zaključili da Passer nije prekršio zakon jer je „odabrao najbolje vrijeme i uslove“ za izvođenje vratolomije.

U opisu na YouTube-u, sam Passer je branio ovu akrobaciju uz obrazloženje da je izvedena bezbjedno i legalno. On je rekao: „Dionica A2 je bila trotračna, 10 km ravno sa laganim spuštanjem u sredini, tako da je bila vidljivost na cijeloj deonici. Sigurnost je bila prioritet, tako da su okolnosti morale biti bezbjedne.”

Epilog cijele priče i intervju sa gospodinom Passerom možete pogledati u video snimku u nastavku koji nam je proslijedio član Passerovog video tima, Richard Korbut, kojem se ovim putem zahvaljujemo.

 

(ITmixer)