Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su korišćenje dronova u hobi svrhe. Ova vijest dolazi nakon što je pretpostavljeni napad dronom pogodio naftno postrojenje i aerodrom u glavnom gradu zemlje prošle nedjelje.

 

Bezbjednost života i imovine na prvom mjestu

 

Zabranu rekreativnih dronova je u subotu objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova UAE, a odnosi se i na lake letjelice poput jedrilica. Ministarstvo u svom saopštenju nije pominjalo nedavne napade, ali je pominjalo nedavno primećenu zloupotrebu i potrebu da se osigura bezbjednost života i imovine. Nedavni napad na naftno postrojenje i aerodrom u Abu Dabiju navodno je uključivao i balističke rakete i bespilotne letelice napunjene eksplozivom, iako iz izveštaja nije jasno kolika je bila veličina i model ovih dronova. Odgovornost za napade preuzela je islamistička pobunjenička grupa Houthi koju podržava Iran.

Houthi pobunjenici su ranije koristili male dronove u brojnim napadima na arapske nacije posljednjih godina, uključujući UAE i Saudijsku Arabiju. BBC News napominje da je to prvi put da su UAE zvanično priznali takve napade, i to sa fatalnim ishodom. UAE su povukli svoje snage iz Jemena 2019. godine, ali nastavljaju da snabijdevaju i obučavaju lokalnu policiju koja se suprotstavlja pobunjenicima.

Zabrana rekreativne upotrebe dronova bi tada mogla pomoći UAE da održe strožu kontrolu nad svojim nebom. Zemlja je već ograničila letove u stambenim područjima i blizu aerodroma. Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje kaže da izuzeci mogu biti napravljeni za ugovore o radu ili komercijalne i reklamne projekte koji se oslanjaju na snimanje pomoću dronova, ako su oni koji su uključeni postigli neophodne izuzetke i dozvole.

(PCpress / The Verge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.