Jedan od osnivača Wikipedije, Džimi Vels, želi da napravi alternativu Facebooku i Twitteru preobražavanjem Wikitribune u WT:Social, društvenu mrežu i platformu za dijeljenje vijesti

 

Još prije dve godine on je lansirao Wikitribune, onlajn publikaciju čiji cilj je bila borba protiv lažnih vesti, tako što će objavljivati izvještaje reportera i novinara „amatera“. S obzirom na to da taj projekat nikad nije uspio da zaživi, Vels je riješio da promjeni strategiju i Wikitribune preoblikuje u WT:Social, novu društvenu mrežu i platformu za dijeljenje vijesti.

On se nada da će vremenom ta mreža postati popularna kao Facebook i Twitter, jer po ugledu na njih korisnicima omogućava da dijele postove.

Pročitajte još: Facebook ukinuo tri emotikona zbog neprimjerenih asocijacija

WT:Social će biti finansiran donacijama, a ne reklamama. Taj poslovni model se po Velsu pokazao neuspješnim donio je ogromnu količinu sadržaja niskog kvaliteta.

Za razliku od pomenutih društvenih mreža čiji algoritmi „na vrh“ guraju postove sa najviše komentara ili lajkova, WT:Social uvijek prvo prikazuje najnovije linkove.

Ideja je da ova društvena mreža obuhvati i male niše, da gađa male zajednice, kojima će obezbjediti efikasno sredstvo za promociju i komunikaciju.

WT:Social će uvijek biti besplatan za pristup, mada ako želite da joj se pridružite, morate da se registrujete na listu čekanja, donirate novac ili da pozovete prijatelje.

Iako je stara tek mjesec dana, nova društvena mreža već ima 50.000 korisnika.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.