Winamp je objavio da otvara svoj izvorni kod i poziva developere da učestvuju u poboljšanju Windows verzije ovog muzičkog plejera

 

Winamp tim je najavio da namjerava pokrenuti svoju Windows aplikaciju 24. septembra 2024. godine. I, ovo će se dogoditi pod drugim, FreeLlama imenom. Ostale aplikacije, za Android i iOS , i dalje će biti vlasničke.

„Ovo je odluka koja će oduševiti milione korisnika širom svijeta. Naš fokus će biti na novim mobilnim igračima i drugim platformama. Novi mobilni plejer ćemo izbaciti početkom jula.
Ipak, ne želimo da zaboravimo desetine miliona korisnika koji koriste softver na Windows-u i koji će imati koristi od iskustva i kreativnosti hiljada programera“, izjavio je direktor Winamp-a, Alexandre Saboundjian.

Iz kompanije ističu da će i dalje imati posljednju riječ kada je u pitanju ono što će biti implementirano u zvaničnu verziju plejera.

Za sada nije poznato da li će koristiti neku licencu otvorenog koda, niti koja licenca je u pitanju ukoliko se odluči za tu opciju.

Nullsoft je razvio Winamp, a 1999. godine ga je kupio AOL, a zatim je ponovo prodat drugoj grupi pod nazivom Radionomy, koja je sada poznata kao Llama Group.