Kada se Windows 10 prvi put pojavio 2015 godine bilo je moguće nadograditi postojeći sistem sa starijeg Windows izdanja potpuno besplatno. Bilo je dovoljno da kliknete iskačuće dugme “Get Windows 10” i samo slijediti uputstva, bilo je moguće čak iako ste imali nelegalnu verziju Windows sistema. Taj period je trajao nekih godinu dana i Microsoft je ukinuo taj način nadogradnje. Ipak za one koji su zakasnili, postoji još načina kako možete doći do novog izdanja bez plaćanja.

Početkom 2020. godine Microsoft će obustaviti podršku za Windows 7, a u januaru 2023. za Windows 8.1. Nažalost, period tokom kojeg ste besplatno mogli nadograditi ta starija izdanja na Windows 10 zvanično je okončano sredinom 2016. godine, iako je to bilo moguće učiniti još do decembra 2017. uz pomoć alata Assistive Technologies.

Ipak, postoji još nekoliko načina kako da dođete do Windows 10. Evo i kako, korak po korak.

 

Preuzmite alat Windows 10 Media Creation sa Microsoft sajta

 

Ako i dalje koristite Windos 7 ili 8.1, trebate preuzeti alat za instalaciju (installer) za Windows 10. Ali, prvo na Microsoftovom web odredištu preuzmite Windows 10 koristeći alat Windows 10 Media Creation na ovoj stranici (preuzećete ga ako kliknete na plavo dugme Download Tool Now na toj stranici).

 

Pokrenite instalaciju

 

Po završetku preuzimanja pokrenite alat za instalaciju. Moraćete prihvatiti uslove korištenja i odabrati Upgrade this PC now.

Nakon toga samo pratite uputstva kako bi preuzeli Windows 10 i provjerili da li je vaš računar kompatibilan s tim operativnim sistemom. Moguće je da će se pojaviti popis problematičnih programa ili hardvera zbog kojih nadogradnja nije moguća, pa pogledajte šta možete preduzeti po tom pitanju.

 

Završite instalaciju

 

Tokom instalacije vaš kompjuter nekoliko puta će se ponovo pokrenuti. U sklopu tog postupka povući će vaš aktuelni ključ proizvoda iz hardvera vašeg računara. Ukoliko imate legalno aktivirane Windowse neće tražiti aktivacioni ključ.

Imajte na umu da ovo neće funkcionisati za Windows XP ili Vistu te kako ćete dobiti ono izdanje Windowsa koje je izvorno bilo na računaru (Home, Pro, Enterprise ili Education).

 

Kako još možete do Windows 10 besplatno?

 

Ako vaša škola ili poslodavac već koristi Microsoft 365 (ili ga može koristiti), trebali biste moći instalirati Windows 10 besplatno. Takođe, možete preuzeti Windows 10 i koristiti ga bez aktivacije. Nakon 30 dana ostaćete bez pristupa određenim opcijama, ali operativni sistem trebao bi da nastavi funkcionisati. Naravno, puno je bolje ako ga možete aktivirati.

Nemojte zaboraviti da će ovi pristupi funkcionisati samo pri čistoj instalaciji nadogradnje na Windows 10. Koristite li Windows 10 Installer za izradu medija za instalaciju i potom time pokušate izvesti čistu instalaciju Windowsa 10 na drugi računar s Windows Vista ili XP, aktivacija bi mogla biti neuspješna.

Koji god pristup odabrali, vaš će se uređaj povezati s novom digitalnom licencom za Windows 10, povezanom s vašim korisničkim računom pri Microsoftu.

Pročitajte još: Pripremite se za budućnost! Prestaje podrška za Windows 7 OS – nadogradite svoj PC na Windows 10

Da li je moguće koristiti stari ključ proizvoda?

 

Da, možete, ali pripazite. Microsoftovi ključevi proizvoda u pravilu funkcionišu jednokratno. Ako licencnim ugovorom nije predviđeno drukčije, kršite uslove korištenja ako isti ključ proizvoda koristite na više računara.

Ako ste redovno kupili i više ne koristite starija izdanja Windowsa Microsoftovi web serveri bi trebalo uredno da prihvate ključeve proizvoda za Windows 7 i 8.1. Ovaj „propust“ omogućava vam da izbjegnete plaćanje do 200 dolara za novu licencu za Windows 10. Taj pristup je zasad dostupan, ali to ne znači kako će tako ostati zauvijek, Microsoft bi ga mogao zakrpiti u svakom momentu.

(ITmixerTportalDigitalTrends)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.