Windows 11 postao je dostupan svim korisnicima Windows 10 sistema kao besplatna nadogradnja

 

Microsoft je i zvanično lansirao najnoviju verziju svog najpoznatijeg operativnog sistema – Windows i oni koji žele mogu da provjere da li je već Windows 11 dostupan za  njihov računar.

Kako ističu iz Microsofta, Windows 11 su napravljeni kako bi bili „čišći, svježiji i jednostavniji“ za korisnika, a istovremeno su zadržali sve prepoznatljive karakteristike na koje su korisnici tokom godina naviknuli.

Podsjetimo, Microsoft je Windows 11 predstavio u junu 2021. godine, šest godina nakon što su predstavili aktuelnu verziju 10.

Najuočljivije su kozmetičke promjene, odnosno preseljenje „Start“ dugmeta iz ugla, u središte trake sa zadaćama. Klikom na njega otvara se meni s najčešće korišćenim aplikacijama. Mnogi su odmah prepoznali takav način prikazivanja aplikacija kao onaj koji gledamo svakodnevno na pametnim telefonima.

To bi mogao biti pokazatelj da Microsoft razmišlja o stvaranju operativnog sistema koji bi mogao biti korišćen na različitim uređajima, ne samo računarima.

Takođe, uočljiv je nježniji, zaobljeniji izgled ikona i menija, zbog čega su kritičari odmah prokomentarisali da je Microsoft pomalo kopirao Apple i njihovu estetiku. Međutim, možda su najvažnije promjene u samom operativnom sistemu.

Tako su Microsoft Teams integrisani u sam operativni sistem, čime je zamijenjen Skype kao glavni alat za kancelarijski rad. Potpuno je redizajniran Microsoft Store, trgovina u kojoj je moguće da preuzmete ili kupite nove aplikacije pa će i kompanije van Microsofta moći da nude svoje aplikacije korisnicima.

 

Windows 11 mogu da pokreću Android mobilne aplikacije

 

Za mnoge je ipak najveća promjena bila odluka Microsoft-a da Windows 11 mogu pokretati mobilne aplikacije zasnovane na Androidu. Za korisnike koji povezuju svoj pametni telefon s računalom to će značiti puno lakše korišćenje i jednostavnije prebacivanje podataka s mobilnog telefona na računar i obratno.

U Microsoft-u su mislili i na gejmere. Tako je Xbox aplikacija dobila centralno mjesto. Za bolje igranje pobrinula se nova tehnologija Direct Storage, koja omogućuje grafičkim karticama pristup skladištu bez korišćenja centralnog procesora.

Trebalo bi istaći da će ova mogućnost funkcionisati samo na novim računarima s novim hardverom, zbog čega će vjerojatno neke natjerati da razmisle o kupovini.

Kako biste provjerili da li je Windows 11 dostupan za vaš računar, posjetiti Settings/Postavke, zatim Update & Security/Ažuriranje i bezbjednost i odaberite Windows Update/Ažuriranje Windows-a. Nakon toga treba kliknuti na opciju Check for updates/Provjeri ažuriranja. Ako je računar spreman za ažuriranje i nadogradnju, pojaviće se opcija za preuzimanje novog operativnog sistema.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.