Zviždačica Frances Haugen otkrila je niz šokantnih dokumenata koji „dokazuju da je Facebook učestalo prioritizovao rast pred sigurnošću“, piše BBC.

U intervjuu za emisiju „60 minutes“ američke mreže CBS, rekla je da je napustila poziciju voditeljke tima za građanski integritet u Facebooku nakon što je postala ogorčena zbog etike poslovanja firme.

Podijelila je kontroverzne dokumente s Wall Street Journalom, koji materijale pušta u javnost tokom posljednje tri sedmice, često ih opisujući kao „Facebook files“.

Dokumenti navodno pokazuju da se slavne osobe, političari i visokoprofilisani korisnici Facebooka drugačije tretiraju nego obični korisnici. Dokumenti su otkrili da su se politike modernisanja primjenjivale drugačije, ili se uopšte nisu primjenjivale na takve račune – procesom poznatim kao XCheck (cross check).

Dokumenti pokazuju i da Facebooku prijeti tužba grupe dioničara.

Ipak, optužbe na račun Instagrama posebno su zabrinule američke političare.

Istraživanje koje je proveo Facebook pokazalo je da Instagram ima ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje tinejdžera, a Facebook rezultate tog istraživanja nije podijelio s javnošću.

Navodno je čak 32% tinejdžerki koje su ispitane reklo da se osjećaju loše oko svojih tijela, a korištenje Instagrama potaknulo ih je da se osjećaju gore.

Haugen u svojem izvještaju nije štedila bivšeg poslodavca. „Bilo je sukoba interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook“, rekla je.

„Facebook je u više navrata odlučio postupiti u vlastitom interesu, zbog zarade više novca.“

Iz Facebooka su odbili tvrdnje, navodeći da su potrošili velike količine novca na sigurnost:

„Tvrdnja da zatvaramo oči na povratne informacije zanemaruje značajna ulaganja, uključujući napore 40.000 ljudi koji rade na sigurnosti Facebooka, kao i naše ulaganje od 13 milijardi dolara od 2016. godine“, rekla je Lena Pietsch, direktorica Facebookovih komunikacija o politici.

Haugen je takođe navela nerede na Capitol Hillu u januaru, tvrdeći da je Facebook pomogao potaknuti nasilje.

Rekla je da je Facebook uključio sigurnosne procese kako bi smanjio dezinformacije tokom američkih izbora – ali samo privremeno, piše BBC.

 

(Jutarnji.hr)

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.