Ukoliko ste osoba koja dosta vremena provodi napolju, Xiaomi bi u pripremi mogao imati telefon koji odgovara vašim životnim navikama. Sajt LetsGoDigital je otkrio patent dizajn kineske kompanije, Xiaomi priprema telefon sa integrisanim solarnim panelom na poleđini telefona.

Moderan dizajn uključuje pun ekran, bez očigledne selfi kamere, što sugeriše da je prednji senzor smješten ispod ekrana. Takođe, nema ni vidljivog senzora otiska prsta.

Xiaomi Mi CC9 stiže sa Mimoji-jem i Meitu Custom Edition

Pored ovoga, ne djeluje da je telefon značajno deblji zbog integracije solarnog panela. Naravno, ostaje pitanje koliko bi punjenje trelefona preko sunčeve energije bilo korisno, ali nema sumnje da bi postojali oni korisnici kojima ne bi škodila dodatna opcija punjenja telefona.

 

Bilo je pokušaja i prije, doduše neslavnih

 

Hoće li Xiaomi izdati ovaj pametni telefon sa solarnim panelom pogodan za klimu još nije poznato. Postoji više kompanija koje su istraživale mogućnosti solarnog pametnog telefona. Na primjer, ruski proizvođač Caviar prošle godine je izdao iPhone X Tesla, ovaj uređaj takođe ima ugrađenu solarnu bateriju. Napredujući u prošlost, Samsung je 2009. godine predstavio Guru E1107, takođe telefon s integrisanom solarnom pločom.

Xiaomi telefon sa integrisanim solarnim panelom
Xiaomi telefon sa integrisanim solarnim panelom (Foto: LetsGoDigital)

LG je 2010. godine objavio i poklopac baterije za solarne ćelije (model: PCB-100), ovaj opcioni dodatak posebno je izdan za LG Pop GD510, kompaktni mobilni telefon s 3-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir. Ako biste držali poklopac baterije solarne ćelije na suncu 10 minuta, mogli biste ponovo nazvati 2 minute. Od tada se na tržištu pojavilo više solarnih punjača za telefon, ali ugrađeni u telefon se rijetko viđa.

Bilo bi interesantno ako se Xiaomi odluči proizvesti ovaj pametni telefon. Tehničke kompanije uglavnom nisu označene kao „zelene“. Holandski Fairphone i dalje je najbolji na svim listama. Apple takođe uzima u obzir okruženje. Kineske kompanije, s druge strane, nisu toliko poznate po svojim zelenim ambicijama, iako Xiaomi na to mjesto posvećuje nešto pažnje. Vrijeme će pokazati hoće li Xiaomi zaista vidjeti budućnost ovog modela pametnih telefona.

(IT mixer / LetsGoDigital)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.