Kineski proizvođač Xiaomi zvanično je registrovao preduzeće za proizvodnju električnih vozila, koje je, kako navodi, ušlo u „podmaklu razvojnu fazu“.

Kako su saopštili iz kompanije, nova podružnica pod nazivom Xiaomi EV registrovana je sa osnivačkim kapitalom od 10 milijardi juana (1,55 milijardi dolara), prenosi CNBC.

U martu je ovaj tehnološki div sa sjedištem u Pekingu najavio planove o pokretanju poslovanja u oblasti električnih automobila, u koje će u narednoj deceniji uložiti 10 milijardi dolara.

Xiaomi EV trenutno ima 300 zaposlenih, a poslovanje vodi osnivač i glavni izvršni direktor grupe Lei Jun, dodaje se u saopštenju.

carVertical banner - sponsored

Ranije ovog mjeseca, Xiaomi je objavio da je kupio firmu za autonomnu vožnju Dipmoušen za oko 77,37 miliona dolara, kako bi „poboljšao tehnološku konkurentsku prednost“ u biznisu s električnim vozilima.

Xiaomi, poznat po svojim smartfonima i drugim internet-gedžetima, prema ocjeni CNBC-a, uskočiće u segment kineskog tržišta koji su već preplavili mnogi igrači, počev od startap kompanija kao što su Nio i Speng pa do onih priznatijih poput „Tesle“ i kineskog BID-a.

Akcije Xiaomija su porasle danas na popodnevnom trgovanju u Hong Kongu za oko 1,4 odsto, nadmašivši rast referentnog Hang Seng indeksa.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.