NASA, ESA i JAXA su agencije koje su na projektu počele da rade još u aprilu kad su naučnici prvi put primijetili jasne znakove promjena u prirodi i ljudskom ponašanju, a koje su direktna posljedica pandemije

 

Svemirske agencije udružile su snage da bi proučile kako je i koliko pandemija koronavirusa uticala na okolinu i ljudsko ponašanje. NASA, ESA (Evropska svemirska agencija) i JAXA (Japanska agencija za istraživanje vazdušnog prostora) objedinile su dostupne podatke kako bi naučnici na jednom mjestu imali sve što im treba za proučavanje uticaja pandemije koronavirusa na život na Zemlji.

Radi se o do sad neviđenoj saradnji iz koje je nastala stranica COVID-19 Earth Observation Dashboard.  Ona objedinjuje podatke sa različitih satelita i analitičke alate. Tako i obični građani mogu da prate promjene o stopi zagađenosti vazduha, kvaliteta vode, klimatske promjene, ekonomsku aktivnost i drugo.

Kako su istakli na predstavljanju projekta, ovaj će alat omogućiti jedinstveni uvid u kratkoročne i dugoročne posljedice pandemije i mjera koje su pojedine zemlje uvele kako bi obuzdale epidemiju.

Tri su agencije na projektu počele raditi još u aprilu. Tada su naučnici prvi put primijetili jasne znakove promjena u prirodi i ljudskom ponašanju, a koje su direktna posljedica pandemije.

Da je smanjenje ljudske aktivnosti pozitivno djelovalo na oporavak naše okoline najbolje govore vijesti o povratku životinja u područja u kojima ih zbog ljudskih aktivnosti inače nema. Ali, to su bili samo kratkotrajni učinici. Čim su se zemlje počele vraćati normalnom životu kvalitet vazduha, vode, ali i prisutnost divljih životinja je ponovno smanjena.

Iz sve tri agencije najavili su da će nastaviti razvijati alat novim podacima da bi naučnicima pružili što više informacija o tome kako je pandemija uticala na ljude i njihovu okolinu.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.