Zavisnost mijenja mozak slično kao kod narkomana

 

Zavisnost od pametnih telefona mijenja oblik i veličinu ljudskog mozga, na sličan način kao što se to dešava kod narkomana, pokazuju nova istraživanja.

Snimci napravljeni magnetnom rezonancom i multislajsnim skenerom, otkrile su da mozak ljudi, koji su zavisnici od pametnih telefona, ima manju količinu sive materije u nekim ključnim dijelovima mozga.

Ranija istraživanja pokazuju da mobilni telefon nekada doživljavamo kao dio tijela i da 26 odsto ljudi često traži mobilni telefon dok ga zapravo drži u ruci.

Snimci rađeni za potrebe novog istraživanja otkrili su smanjenu aktivnost u mozgu kod zavisnika od pametnih telefona u poređenju sa onima koji to nisu.

Slični obrasci i trendovi smanjivanja sive materije, takođe su zabilježeni kod mozga narkomana.

Njemački istraživači su tokom ispitivanja uporedili snimke 22 osobe koje su zavisne od pametnih telefona sa snimcima 26 osoba koje nemaju tu vrstu zavisnosti.

Studija je objavljena u časopisu Addictive Behaviors.

 

Prvi fizički dokaz da zavisnost od pametnih telefona ima štetan uticaj na ljudski mozak

 

„U poređenju sa kontrolnom grupom, pojedinci sa zavisnošću od pametnih telefona pokazali su manji volumen mozga u dijelovima kao što su lijeva prednja insula, i neki dijelovi korteksa“, naveli su stručnjaci sa Hajdelberga.

Dodaju da je ovo prvi fizički dokaz povezanosti upotrebe pametnih telefona i fizičkih promjena na mozak.

Smanjenje sive materije u mozgu inače je u vezi sa zavisnošću od brojnih supstanci.

„Pametni telefoni su u vrlo širokoj upotrebi pa ova studija dovodi u pitanje njihovu bezopasnost, naročito kod pojedinaca koji mogu biti izloženi povećanom riziku i razvoju zavisnosti“, navodi se u studiji.

Zavisnost od pametnih telefona sve je veća briga među naučnicima i medicinskim radnicima jer naročito djeca sve više vremena provode na mobilnim telefonima, piše Dejli mejl.

Nedavno je jedan izveštaj otkrio da je većina sedmogodišnjaka (53 odsto) posjeduje mobilni telefon, a do 11. godine, devetoro od desetoro djece, posjeduje svoj mobilni telefon, prenosi RTS. Već u srednjoj školi, svi imaju mobilni telefon.

Takođe je otkriveno da 57 odsto djece spava sa telefonom ostavljenim pored kreveta, a 39 odsto mladih kažu da „ne bi mogli da žive bez telefona„.

Istraživači kažu da nalazi pokazuju u kojoj mjeri telefoni mogu da „dominiraju dječjim životima“.

Rasprostranjenost upotrebe telefona uzrokuje zabrinutost, jer su fiziološke i druge posljedice još uvijek slabo razumljive i nedovoljno istražene.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.