Zbog otkrivene sumnjive aktivnosti koje su upućivale na kibernetički napad i gašenja gradske mreže gradonačelnica LaToya Cantrell proglasila je vanredno stanje u New Orleansu

 

Nakon što su otkrivene sumnjive aktivnosti koje su upućivale na kibernetički napad, ugašena je računarna mreža i serveri gradskih službi u New Orleansu, a nakon toga proglašeno i vanredno stanje.

Tokom ove godine zabilježen je veliki broj hakerskih napada na američke gradove, a u nekim slučajevima kibernetički kriminalci uspjeli su ubaciti ransomware, zaključati računare koji koriste zaposleni i zatražiti odštetu.

Nekada čak nije bilo drugog izbora, nego da se plati tražena cifra napadačima jer, zbog nedostupnosti mreže, gradovi nisu mogli normalno funkcionisati.

Sličan napad zabilježen je prije nekoliko dana i u New Orleansu u na čijoj su mreži primijećene sumnjive aktivnosti koje su upućivale na potencijalni kibernetički napad.

Gradske vlasti nisu htjele da rizikuju da se svi računari ne bi zarazili ransomwareom, odnosno kako bi sadržaj na njima postao nedostupan do plaćanja otkupnine pa su svim zaposlenima poručili da ugase računare i prekinu vezu s WiFijem, a iz predostrožnosti ugasili su i sve gradske servere.

Pročitajte još: FBI upozorenje: Pametni televizori nisu baš bezbjedni

Zbog nastale situacije, hakerske prijetnje i gašenja gradske mreže gradonačelnica LaToya Cantrell proglasila je vanredno stanje u New Orleansu. Iako su ugrožene brojne gradske funkcije te su otkazani svi ranije najavljeni događaji, s normalnim radom nastavili su vatrogasci i policija (čija je mreža odvojena od gradske mreže) tako da u slučaju problema i hitnih situacija građani mogu nazvati 911.

U istragu oko napada uključio se i FBI, a Cantrell kako zbog brze reakcije gradskih službi i gašenja mreže nema indikacija o značajnijim gubicima podataka zbog ovog kibernetičkog napada.

Čini se kako se, za razliku od nekih drugih gradova u SAD-u, New Orleans uspio izvući s minimalnom štetom, uz prekid u uobičajenom radu gradskih službi.

Ovaj slučaj još jednom pokazuje koliko su osjetljive računarne mreže i koliko problema (koje direktno mogu osjetiti i stanovnici gradova i saveznih država) mogu izazvati hakeri napadima na mreže lokalne uprave.

Ransomware je posljednjih godina sve popularniji, a upravo su lokalne vlasti i državne agencije posebno ranjive na takve napade jer često nemaju dovoljno resursa da bi se pravovremeno pripremili i zaštitili računarne sisteme od opasnih prijetnji iz kibernetičkog prostora.

(Tech Crunch)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.