Mjesecima je TikTok bila najpreuzimanija aplikacija za iPhone. Ova aplikacija za snimanje kratkih videa i objavljivanje na svojevrsnoj društvenoj mreži, oduševila je mlade, a tokom pandemije mnogima je bila glavni izvor zabave.

 

Ali, prema podacima analitičke kompanije Sensor Tower, u razdoblju od 1. aprila do 30. juna, mjesto najpopularnije aplikacije osvojio je Zoom, aplikacija za video konferenciju. Ta je aplikacija skinuta impresivnih 94 miliona puta. Treba istaći i da je TikTok u istom razdoblju preuzet 71 milion puta.

Analitičari ističu da je Zoom-ov uspjeh izuzetan jer je rijetkost da takve „ozbiljne“ aplikacije prijeđu više od 50 miliona preuzimanja. Obično su takve impresivne brojke rezervisane za mobilne igre ili zabavne društvene mreže.

Saberemo li podatke iz App Store-a i podatke iz Google Play trgovine, Zoom, TikTok i igra Pokemon GO spadaju u elitan klub aplikacija koje su premašile više od 300 miliona preuzimanja u jednom kvartalu.

Zanimljiv je podatak i da je pandemija koronavirusa uticala na broj preuzetih aplikacija duž cijelog svijeta. Tako su u drugom kvartalu ove godine korisnici preuzeli ukupno 37,8 milijardi aplikacija (iz službenih trgovina aplikacija). Od toga 9,1 milijarda otpada na aplikacije u App Store-u, a 28,7 milijardi na Google Play.

Kad bismo morali podvući crtu, mogli bismo reći da je koronavirus uticao na to koje aplikacije kroisnici koriste na svojim pametnim telefonima. Održavanje kontakata, ali i rad od kuće, sigurno su postakli Zoom-ov rast, a zatvaranje u kuće, popularnost TikToka kao novog izvora zabave.

Biće zanimljivo vidjeti hoće li se isti trend nastaviti i do kraja godine.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.