Decenijama unazad industrija parfema pokušava da predvidi relacije između molekularne strukture i mirisa. Problem je u tome što ne može samo na osnovu uvida u strukturu da se utvrdi kakav će se miris dobiti.

 

Zato su u pomoć pritekli istraživači Google Brain tima, koji se nadaju da će uz pomoć AI tehnologije uspjeti da riješe taj dugogodišnji problem.

Najveći problem kod detekcije mirisa je što on subjektivno djeluje na čovjeka. Dvije osobe će isti miris opisati na potpuno drugačiji način.

Drugi problem je što pojedini molekuli, iako su vezani na isti način, ali okrenuti kao u ogledalu, mogu da daju potpuno različite mirise. Stvari se dodatno komplikuju kada se krene sa kombinovanjem mirisa.

U teorijskom radu koji su objavili, istraživači iz Googlea su objasnili način kako su uspjeli da istreniraju AI da prepoznaje mirise.

Pročitajte još: Vještačka inteligencija u akciji na sportskim terenima

Oni su kreirali set od oko 5.000 molekula koje su identifikovali proizvođači parfema. Svaki molekul je dobio „opis“ koji bliže određuje njegov miris (tropski, aromatični, citrusni, orijentalni…).

Naučnici su iskoristili dvije trećine od tih mirisa da treniraju svoj AI, kako bi pridružili molekule svakom mirisu.

Posljednja trećina mirisa iskorišćena je za testiranje algoritma, koji je na osnovu strukture molekula trebao da predvidi kako će mirisati. Pokazalo se da je test bio uspješan.

Ovo je samo prvi korak u treniranju AI-ja da pravilno identifikuje mirise, ali je veoma važan jer se pokazalo da on može da prepozna složene relacije.

To će se u budućnosti sigurno odraziti na sve naučne discipline koje u osnovi imaju hemiju.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.