Alienware na CES-u predstavio „Concept UFO“: Prenosnu konzolu na kojoj će se moći da igraju igre kao na laptopima ili PC računarima

 

Alienware-ov koncept prenosne konzole uveliko podsjeća na Nintendov Switch, ali je namijenjen igranju PC igara.

Pametni telefoni mnogima su postali omiljena/jedina igraća konzola, što je uveliko uticalo na gejmersko tržište pa je tako Sony podigao bijelu zastavu s prijenosnim PlayStationom i prije nekoliko godina penzionisao taj nekad prilično popularni gedžet.

Da potreba za prenosnim konzolama ipak postoji pokazao je Nintendo. Njihov Switch može se koristiti kao klasična konzola povezana s televizorom ili samo kao klasična ručna konzola.

Lite verzija Switcha čak se i ne može povezati s TV-om, već je namijenjena isključivo mobilnom igranju.

Pročitajte još: PlayStation 5 i Xbox Series X – ko će imati prednost?

Alienware na sajmu CES predstavio je ručnu konzolu koja uveliko podsjeća na Switch, ali postoji jedna velika razlika – taj je uređaj namijenjen igranju PC igara.

Ukratko, ta je kompanija komponente PC računara smjestila u konzolu poput Switcha koja radi na Windowsima 10 pa će se na njoj moći da igraju igre kao na laptopima ili PC računarima.

Odnosno, možda će se moći igrati jer je riječ samo o koncept prenosne igraće konzole za koji nije poznato hoće li jednom postati komercijalan proizvod, ali sama ideja i više je nego zanimljiva.

 

Konzolu pokreće deseta generacija Intelovih procesora

 

Osim što izgleda poput Nintendove konzole, „Concept UFO“ od japanske kompanije „posudio“ je i ideju odvojivih kontrolera smještenih na bokovima uređaja, a ima i stalak koji omogućuje postavljanje uređaja na ravne površine.

Takođe, može se povezati i s televizorom pa se, umjesto na malom ekranu, u igrama može uživati i na velikim TV ekranima.

Dijagonala ekrana iznosi 8 inča, uz rezoluciju od 1900×1200 piksela (Switch ima manji, 6,2-inčni ekran rezolucije 1280×720 piksela).

Konzolu pokreće deseta generacija Intelovih procesora, a iz Alienwarea spominju i odličnu bateriju.

Puno toga, dakle, još nam nije poznato – od modela samog procesora, memorije, grafike kao i slično.

Jasno je da na tako malom uređaju nećemo moći uživati u najjačim igrama, barem ne na visokim postavkama, kao i na računarima.

Prema novinarima koji su dosad isprobali UFO, pokazalo se da se ta mala, ali snažna konzola bez većih problema nosi s većim brojem igara poput Rocket Leaguea, World Wara Z, Mortal Kombata 11 i drugih.

Još jedna nepoznanica jest i cijena konzole, ali s obzirom na to da iz kompanije još nisu odlučili hoće li plasirati taj proizvod uopšte na tržište, jasno je da im cijena trenutno nije u prvom planu.

(TechSpot)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.