U ovoj deceniji rašće potražnja za naučnicima na području bihevioralnih nauka, poput psihologa ili sociologa, analitičarima baza podataka pa čak i savjetnicima za odvikavanje od digitalnog sveta (Savjetnici za digitalnu detoksikaciju)

 

Ovaj milenijum i razvoj digitalne tehnologije donijeli su velike promjene na tržištu rada, a ulazak u treću dekadu 21. vijeka, prema analizi Kraljevskog instituta u Londonu, donijeće nova zanimanja, među kojima su i Savjetnici za digitalnu detoksikaciju.

Stručnjaci za tržište rada desetak godina upozoravaju da će promjene u bliskoj budućnosti postati sve brže i češće i da će svaki radnik, kako bi se održao na tržištu, kontinuirano morati da ulaže u svoje vještine i znanje, a za zadržavanje konkurentnosti biće važno prepoznati i nužnost relativno čestih promjena u karijeri.

Vremena u kojima ste cijeli život radili jedan posao ili čak i u jednoj struci, su za nama, kažu stručnjaci. Nova zanimanja uglavnom će se generisati u domenu digitalizacije, a prema analizi britanskih stručnjaka, potražnja za njima zavisiće i o tome kako se država i ekonomija postavila prema razvoju tehnologije.

 

Digitalni detoks za zdravlje

 

U ovoj deceniji rašće potražnja za naučnicima na području bihevioralnih nauka, poput psihologa ili sociologa, analitičarima baza podataka pa čak i savjetnicima za odvikavanje od digitalnog sveta.

Naime, digitalna detoksikacija već je sada popularna u svijetu i sve je više savjetnika koji ljudima pomažu da prežive određeno vrijeme bez svojih omiljenih uređaja poput mobilnih ili tableta.

Stručnjaci tvrde da odmor od tehnologija godi psihičkom zdravlju i da je taj oblik detoksikacije možda i važniji od češće detoksikacije tijela.

Pročitajte još: Najcrnji petak: Greška ih koštala 10 miliona dolara za dva sata

Ta će tri zanimanja, kažu Britanci, biti najtraženija, ali kako smo napomenuli, zavisno o odnosu prema tehnologijama, u idućih deset godina rašće na tržištu potražnja i za drugim profilom radnika.

U tipu ekonomije koji su nazvali „Big Tech“ odnosno doba automatizacije, tražiće se softverski developeri, konsultanti za digitalnu transformaciju i PR-ovi specijalizovani za tehnologiju.

Sistem je to u kojem bi se tehnologije razvijale i primenjivale jako brzo i bez ograničenja, ali bi uz pozitivan efekat pada cijena proizvoda jako porasla i nezaposlenost.

„Precizna ekonomija“ sistem je u kojem tehnologije napreduju umjerenim tempom, ali je pristup podacima slobodan što omogućava kompanijama stvaranje baza podataka i precizniji uvid u ponašanje potrošača.

U takvom bi sistemu rasla potražnja za stručnjacima za bihevioralne nauke poput psihologa ili sociologa, za analitičarima baza podataka i stručnjacima za onlajn reputaciju.

(Blic)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.