OmniVision na CES2020 predstavio svoj novi 48-MP senzor sa kojim žele da konkurišu Samsungovom 108-MP senzoru

 

Posljednjih par godina, megapikseli su sve o čemu se priča u svijetu mobilnih senzora. Naravno, proizvođači ne žele ostati zaboravljeni sa svojim malim brojem megapiksela pa je tako i OmniVision predstavio svoj novi 48-MP senzor.

OmniVision, kompanija koja je svojevremeno HTC One digla u naslove sa UltraPixel kamerom, to jest senzor na HTC-ovom flagshipu imalo je manje piksela. Ali oni su zato bili veći, dajući mu bolje performanse u mračnijim uslovima od konkurencije u ono vrijeme.

Sve se svodi na matematiku i malo teoretizovanja. OmniVision i Samsung koriste senzore veličine 1/1,3″. Samsung sa svojih 108 megapiksela ima velčinu piksela od 0,8 mikrona, dok OmniVision sa svojih 48 megapiksela koristi piksele veličine 1,2 mikrona.

Pročitajte još: U pripremi novi AMD Ryzen Threadripper 48-jezgreni CPU?

Oba senzora „spajaju“ piksele u lošijim svjetlosnim uslovima kako bi proizveli sliku od 12 megapiksela čiji je svaki piksel veličine 2,4 mikrona, ujedno dajući daleko bolju sliku u tamnijim uslovima.

Samsungova leća bi mogla sa druge strane na dnevnom svijetlu dati daleko detaljniju sliku. Ovdje u igru dolaze drugi izazovi poput čistoće i preciznosti leće s kojima se muče i ozbiljni fotoaparati visoke rezolucije, a kamoli mobilni telefoni.

Tu je naravno i brojna druga tehnologija koja će na kraju presuditi, a OmniVision citira 1080p Slo-mo video sa 240 fps, ili 720p 360 fps brzinom.

Za autofokus OmniVision koristi „4C Half Shield phase detection“, kao i „on-chip dual conversion gain HDR“, a ne zaboravimo ni na „staggered HDR option with an on-chip combination“.

Uz njih, glavni igrači su i Sony kao i Samsung, od kojih očekujemo takođe vrlo moćne senzore ove godine u gotovo svim mobilnim telefonima.

Ispod su neke od mogućih opcija ovog senzora:

– 48MP pri 15 sličica u sekundi (fps)
– 12MP sa 4-ćelijskim binningom pri 60 fps
– 4K video pri 60 fps s dodatnim pikselima za elektronsku stabilizaciju slike
– 1080p video pri 240 fps
– 720p video pri 360 fps

Trenutno nema informacija o tome kada će se ovaj senzor plasirati na tržište ili koji proizvođači planiraju da ga koriste.

(Vidilab/IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.