U najavi akvizicije, Amazon nije naveo kakvi su njegovi planovi sa iRobot-om

 

Amazon je sklopio dogovor o preuzimanju kompanije iRobot, proizvođača najpoznatijeg robotskog usisivača – Roomba.

Vrijednost akvizicija je 1.7 milijardi dolara, a prema dogovoru, Colin Angle će ostati na mjestu CEO-a kompanije. Za sada nije objavljeno kada će do toga tačno doći, jer dogovor prvo moraju da potvrde dioničari iRobot-a, a kada se to desi, svoje mišljenje o akviziciji će morati da daju i regulatori.

U najavi dogovora, Amazon nije naveo kakvi su njegovi planovi sa iRobot-om. Navedeno je samo da je iRobot ponovo izumeo način kako ljudi čiste svoje domove i da očekuju još takvih inovativnih proizvoda.

iRobot su 1990. godine osnovali istraživači sa MIT-a, a u početku su se fokusirali na razvoj vojnih robota. Do velikog zaokreta je došlo 2002. godine, kada je predstavljen prvi Roomba usisivač, koji je do 2004. godine prodat u milion primjeraka. Od tada je kompanija stalno širila liniju robotskih usisivača, a biznis je cvjetao. Zbog toga im vojni dio kompanije više nije bio potreban, pa su ga prodali 2016. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme, kompanija je zapala u finansijske probleme i u poslednjem kvartalu su imali gubitke u prihodima, a rezerve keša su smanjene. Konkurencija je sve jača i brojnija, a i rat Rusije i Ukrajine uticalo je i na promjenu ponašanja ljudi, koji su zbog nesigurnosti odlučili da odustanu ili odlože kupovinu stvari koje im nisu apsolutno neophodne.

Zato iRobot očekuje da će pod okriljem Amazon-a, ponovo da povrati profitabilnost.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.