Zbog krađe podataka o autonomnim vozilima Anthony Levandowski će na godinu i po u zatvor, ali tek nakon što se u SAD-u smiri situacija s pandemijom

 

Kontroverzni inženjer Anthony Levandowski javnosti je poznat po tome što je radio u Google-ovom odjelu za autonomna vozila (sada Waymo). Donio je odluku da ode i osnuje vlastitu kompaniju Otto koja se takođe bavila autonomnom vožnjom, a potom je prodao Uberu. Levandowski je osim svojih usluga Uberu na prodaju ponudio i brojne dokumente koje je neovlašćeno uzeo iz Google-a, pa je, logično, završio na sudu.

Proces između Ubera i Wayma okončan je nagodbom, Uber je zaustavio rad na autonomnim kamionima, ali Levandowski će morati platiti i za krađu. Sud je, nakon tri i po godine dugog procesa, odredio da će morati platiti Waymu odštetu od preko 756 hiljada dolara. Pored odštete platiće kaznu od 95 hiljada dolara, i moraće provesti 18 mjeseci u zatvoru.

 

Ali tu nije kraj

 

Levandowski je prihvatio presudu, javno se obratio i izvinuo se svim saradnicima u Google-u čije povjerenje je iznevjerio. Izvinuo se i porodici koja je sa njim morala da prođe kroz težak sudski proces. U zatvor će ovaj inženjer morati da se javi čim se u SAD-u smiri situacija s pandemijom koronavirusa.

Ali, tu priči nije kraj. Levandowski je nedavno pokrenuo posebnu tužbu kojom od Ubera traži čak 4 milijarde dolara. U njoj navodi da je kompanija znala kakve podatke dobija s preuzimanjem njegovog Otta. Tvrdi da su mu obećali da će preuzeti odgovornost za sve posljedice i njega lično zaštititi od eventualnog sudskog procesa.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.