Logovanje na onlajn servise pomoću kombinacije korisničkog imena i lozinke i u današnje vrijeme je uobičajena stvar. Međutim, sa porastom stope onlajn hakovanja i probijanja sigurnosti, takve metode logovanja nisu više sigurne kao nekada, i mnoge kompanije traže alternative.

 

Kada je u pitanju Apple, izgleda da kompanija ide ka budućnosti bez lozinke jer se zvanično pridružila Fido Alliance-u. Apple je sada i jedan od članova odbora, a pridružio se nekim drugim uglednim tehnološkim kompanijama kao što su Amazon, Arm, Facebook, Google, Intel, Microsoft i Samsung.

Fido Alliance nastoji da eliminiše potrebu za lozinkama tako što koristi pouzdane uređaje. Ovo slično onome što su radile kompanije poput Google-a, sa uvođenjem Titan bezbednosnog ključa koji kada se priključi na uređaj, potvrđuje taj uređaj za web lokacije i usluge koje ga podržavaju.

To znači da više neće biti potrebe za lozinkama i sve što je potrebno jeste pouzdan uređaj poput sigurnosnog ključa ili čak pametnog telefona. Na ovaj način će korisnici biti manje podložni pokušajima phishing napada ili prevarama preko e-mailova, jer lozinke više ne mogu biti ukradene.

Nije poznato na koji način Apple planira da implementira tehnologiju koja neće koristiti lozinke u svoje buduće uređaje, ali se očekuje da će se kompanija po ovom pitanju oglasiti u dogledno vrijeme.

(Benchmark / Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.