Appleova svjetska konferencija za programere WWDC 2023 održaće se od 5. do 9. juna, a posebno iskustvo će biti dostupno programerima i studentima u Apple Parku 5. juna. Ove godine se konferencija i dalje održava online zbog pandemije, ali Apple ovog puta obećava “posebno iskustvo”.

 

Kompanija bi na konferenciji mogla predstaviti i headset za mješovitu stvartnost

 

WWDC 2023 će vjerovatno biti jedan od najvažnijih događaja u Appleovoj novijoj istoriji, s glasinama da će dugo očekivane slušalice za mješovitu stvarnost konačno biti debitovane. Nazvan „Reality Pro“ ili „Reality One“, uređaj ima M2 čip, dva 4K displeja, napredno praćenje tijela, unos bez kontrolera i Siri komande, što ga čini atraktivnom opcijom i za programere i za profesionalce. Osim toga, kaže se da slušalice uključuju zdravstvene karakteristike, avatare cijelog tijela u FaceTime pozivima, pa čak i nosive verzije iPhone i iPad iskustava.

Naravno, biće mnogo drugih ažuriranja predstavljenih na Apple WWDC 2023 osim slušalica za mješovitu stvarnost. Očekuje se da će Apple prikazati pregled glavnih ažuriranja za svoje platforme kao što su iOS 17, macOS 14 i watchOS 10, kao i ažuriranja usluga. Takođe postoji šansa da će prvi Mac-ovi bazirani na M3 biti otkriveni na konferenciji, nakon predstavljanja MacBook Air-a zasnovanog na M2 prošle godine.

Kada se WWDC 2023 završi, uskoro se mogu očekivati beta verzije ažuriranja operativnog sistema, a gotove verzije treba da stignu na jesen. Programeri, profesionalci i svakodnevni Apple korisnici mogu se radovati kratkom pregledu mjeseci koji su pred nama. Što se tiče slušalica za mješovitu stvarnost, možda će se isporučiti tek kasnije tokom godine, tako da ćemo morati pričekati i vidjeti koliko će biti revolucionarne.