Jedan od najvećih udaraca Huaweiu je bila obustava saradnje s kompanijom ARM u maju, koja drži manje više sve patente za današnje procesore smartfona. Sada je saradnja nastavljena, a i Velika Britanija će dopustiti učestvovanje Huaweia u izgradnji 5G mreže

 

Čini se kako se situacija pomalo popravlja po Huawei, nakon Qualcomma nastavak saradnje je najavio i britanski ARM na čijoj se arhitekturi temelje Kirin čipovi.

Krajem maja ARM je najavio kako će i on kineskom Huaweiju otkazati daljnju saradnju. Bila je to kulminacija američkih paranoja oko špijuniranja i novih ukaza kojima je zabranjeno američkim kompanijama sarađivati s kineskim.

Uprkos tome što je ARM britanska kompanija svoju je saradnju s Huaweijem morala otkazati jer se u dizajnu svojih ARM procesora dijelom oslanjala i na američke tehnologije.

Smatralo se i do 25% čime su njihovi procesori potpadali pod američke sankcije. Ali, ovih dana se dogodio obrat – ARM je službeno objavio kako će nastaviti sarađivati s Huaweijem.

Naime, nakon detaljne analize v8 i v9 arhitekture došli su do zaključka kako su iste originalno britanske, pa nisu podložne američkim sankcijama.

Iako se situacija polako popravlja po Huawei, najprije je Qualcomm najavio nastavak saradnje, a sada je isto učinio i ARM to je tek dio tehnološkog recepta koji je potreban za proizvodnju uspješnog uređaja, u ovom slučaju pametnog telefona.

 

Hardver nije isključiv garant popularnost telefona

 

Podsjetimo, osim hardvera kupcima je vrlo biran i softver koji se isporučuje ili se može naknadno instalisati na telefon.

Najsvježiji primjer kako hardver nije isključiv garant kako će neki uređaj bili popularan jeste Mate 30 koji je stigao bez Google servisa i aplikacija.

I dok će nekolicina potencijalnih kupaca reći kako im oni nisu potrebni, većini kupaca sa Zapada jesu, ako zbog ničeg drugog onda zbog navike korišćenja određene aplikacije ili servisa.

Takvi korisnici će se teško odlučiti na kupovinu uređaja koji njihove aplikacije – nema.

Naravno uvijek postoji mogućnost da se s vremenom SAD ohladi i povuče sankcije kao što postoji i mogućnost da se u doglednoj budućnosti HarmonyOS pokaže boljim od Androida.

Kao i uvijek, šta će od svega toga na kraju biti pokazaće vrijeme.

 

Huaweiju zeleno svjetlo za 5g mrežu u Velikoj Britaniji?

 

Bivša premijerka Theresa May je dopustila Huaweiju učestvovanju u “non core” dijelovima 5G mreža a Engleski operateri su pustili u pogon prve 5G mreže s Huawei tehnologijom.

Sada se i aktuelni premijer Velike Britanije Boris Johnson sprema dati dopuštenje kompaniji Huawei da radi na “ne spornim” dijelovima 5G mreže, što se sigurno neće svidjeti Americi.

Trump je aktivno pritiskao Englesku da odustane od bilo kakve saradnje s Huaweijem, ali očigledno neuspješno.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.