Miljan Sikimić i Božo Bjeković osvojili su prvu nagradu od 1.500 KM na prvom online hackathonu u BiH posvećenom borbi protiv koronavirusa, koji je organizovala kompanija Prointer ITSS.

Petočlani žiri taj dvojac je nagradio za osmišljenu mobilnu aplikaciju koja bi pomogla u pronalaženju osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, ali i za neobičan način da uz pomoć skeniranja QR koda mobilnim telefonima, građani pokažu odgovornost i poštovanje pravila „ostani kod kuće“, za šta bi najrevnosniji bili i nagrađeni.

Slično rješenje ponudio je i Bojan Janković, koji je završio na trećem mjestu i sa nagradom od 500 KM, jer je, prema procjeni žirija, u nešto manjoj mjeri osmislio nadogradnju samog projekta.

Drugoplasirani Aleksandar Šarović ponudio je rješenje koje doprinosi ublažavanju posljedica ekonomske krize. Hiljadu konvertibilnih maraka osvojio je za kreiranje posebnog servisa koji bi uvezao privrednike i vlasnike preduzeća sa relevatnim institucijama, što bi omogućilo da korisnici imaju pristup svim važnim informacijama iz oblasti privrede i mogućnost da se za pomoć, savjet ili informaciju direktno obraćaju nadležnim službama.

Iz kompanije Prointer poručuju da će bar jedno od nagrađenih rješenja u najkraćem periodu biti implementirano. Potencijal svakako imaju i ostale pristigle ideje, pa žiri u čijem je sastavu osim IT i marketing stručnjaka bio i predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske, nije imao lak posao.

„Stiglo nam je 39 rješenja među kojima je zaista bilo sjajnih ideja. Koliko je bilo teško izabrati najbolje svjedoče rješenja koja su rangirana kao četvrto i peto, a u kojima su takmičari ponudili opciju koja bi u borbi protiv koronavirusa pomogla najranjivijim grupama, prije svega osobama sa invaliditetom, kao i rješenje iz oblasti edukacije osnovaca, srednjoškolaca i studenata“, kaže Mirjana Jukić, marketing menadžer kompanije Prointer ITSS.

Prema utvrđenim pravilima, učesnici Hack&Solve Weekend hackathona bili su u obavezi da dostave originalna rješenja dostupna samo predlagaču i organizatoru. Cilj je bio osmisliti rješenja iz oblasti opšte informisanosti i mentalnog zdravlja, uticaja pandemije na društvo i privredu, edukacije na sva tri nivoa obrazovanja i očuvanja zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.