Bil Gejts je posjetio Microsoftov istraživački centar u Pekingu, koji se bavi vještačkom inteligencijom

 

Suosnivač Microsofta Bil Gejts nedavno je, tokom konferencije Bloomberg New Economy Forum u Pekingu, rekao da ne može da shvati kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja uopšte funkcionisalo.

Pročitajte još: Ruski robot Fedor za osvajanje Mjeseca | Video

Kako tenzije između Kine i SAD ne jenjavaju, sve se češće mogu čuti glasine i o trci u naoružanju između dvije države na polju vještačke inteligencije, tokom koje će svaka od strana nastojati da zadrži prednost u odnosu na suparnicu.

„Ne možete da nosite poruke koje ćete dijeliti drugima, a koje kažu da ne smijete nekome nešto da date jer mu je baka Kineskinja. To neće funkcionisati“, istakao je Gejts.

Amerika je dugo imala koristi od otvorenog dijeljenja rezultata naučnih istraživanja, što je i dalje ogromna prednost, posebno na polju vještačke inteligencije. Suosnivač Microsofta je potpuno uvjeren da za takav pristup ne postoji alternativa.

„Ko god bude imao otvoren sistem, biće u ogromnoj prednosti. Možete potpuno da ignorišete sve koji će pokušati da zatvore svoje sisteme“, poručio je on.

Bil Gejts je posjetio Microsoftov istraživački centar u Pekingu, koji se upravo bavi vještačkom inteligencijom.

On je naglasio da je dijeljenje rezultata naučnih istraživanja jedan od razloga zašto su zaposleni u tom centru i došli da rade za Microsoft, i dodao da bi oni otišili da rade negdje drugde da nije takvog pristupa.

(Business insider)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.