Ova odluka stiže uoči predsjedničkih izbora 2020 u Americi

 

Google je ovu odluku donio trenutku kada su društvene mreže pod pritiskom zbog političkog oglašavanja uoči američkih predsjedničkih izbora 2020.

Najveći svjetski pretraživač Google više neće pružati oglašivačima mogućnost da predizbornim oglasima ciljaju određenu publiku koristeći podatke iz popisa birača i njihove opšte političke afilijacije, objavljeno je na blogu Alphabet Inc., matične kompanije Google-a.

 

Ograničavaće ciljanu publiku predizbornim oglasima

 

Fejsbuk je, na primjer, predmet kritika poslanika i regulatora zbog svoje odluke da ne provjerava istinitost oglasa koje objavljuju političari na njegovoj platformi, dok je Tviter odlučio zabraniti političke oglase.

Google je u srijedu objavio da će početi da ograničava ciljanje publike putem predizbornih oglasa kada je riječ o njihovoj dobi, rodu i lokaciji na osnovu poštanskog broja, prenosi Hina.

Provjereni politički oglašivači mogli su ranije prilagođavati oglase koristeći podatke o političkoj afilijaciji birača, odnosno jesu li lijevo ili desno orijentisani ili pak nezavisni.

Google ističe da politički oglašivači mogu i dalje koristiti kontekstualno ciljanje publike u, kao što je objava oglasa za ljude koji čitaju određenu priču ili gledaju određeni video.

Novi pristup počeće se primjenjivati u Velikoj Britaniji za nedjelju dana, uoči vanrednih parlamentarnih izbora 12. decembra.

 

U EU na snazi do kraja godine

 

U Evropskoj uniji stupiće na snagu do kraja godine, a u ostatku svijeta 6. januara 2020.

„S obzirom na bojazni koje se izražavaju u zadnje vrijeme i rasprave o političkom oglašavanju, kao i važnost povjerenja u demokratski proces, želimo poboljšati povjerenje birača u političke oglase koje mogu vidjeti na našim oglašivačkim platformama“, objasnio je na blogu Skot Spenser, potpredsjednik product menadžmenta za „Google Ads“.

Iz Google-a poručuju takođe da neće dopustiti objavu lažnih informacija o izbornim rezultatima i kvalifikovanosti za izbore političkih kandidata, kao ni falsifikacije i manipulacije medijskim sadržajem.

(Vijesti.me)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.