Grupa hakera već godinu dana razmjenjuje informacije o Bitkoin novčaniku koji, kako se tvrdi, sadrži sredstva u vrijednosti od 690 miliona dolara. Kao kanali komunikacije koriste se underground forumi, a u pitanju je novčanik koji se nalazi na sedmom mjestu kad je količina kriptovaluta u pitanju.

Pročitajte još: Mračna strana Blockchaina

Od kada se Bitkoin pojavio 2009. godine korisnici čuvaju svoje digitalne novčanike, ali je mnogo onih koji su zaturili lozinke, te izgubili hard diskove na kojima su čuvali teško zarađene kriptovalute. Budući da se vrijednost Bitkoina bitno promijenila, oni koji su ostali odsječeni od svojih sredstava već dugo pokušavaju da ih povrate, pa nerijetko unajmljuju stručnjake, u nadi da će ovi umjeti da im otključaju novčanike. U međuvremenu se izgradilo i tržište pod imenom All Private Keys, gdje zainteresovani mogu da pokušaju da provale u novčanike koji su ostali zaključani.

 

Već godinu dana cirkuliše underground forumima

 

Nedavno je primjećeno da se Bitkoin novčanik vrijedan 690 miliona dolara, čija je adresa 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx, reklamira na popularnom forumu za hakere – RaidForums. Eksperti tvrde da se ovaj novčanik već neko vreme „nudi“, budući da do sada niko nije uspio da ga otključa. Pretpostavlja se da po underground forumima cirkuliše oko godinu dana, a prvi put je primjećen 29. juna 2019. godine, kada je haker sa nadimkom humerh3 pokušao da ga proda na Bitcointalk-u, jednom od najpoznatijih foruma za ljubitelje kriptovaluta.

Bitkoin novčanik koji je objavljen na forumu RaidForums
Bitkoin novčanik koji je objavljen na forumu RaidForums

Alon Gal, glavni tehnološki direktor za obavještavanje o sajber kriminalu kompanije Hudson Rock koji je i primijetio ovaj Bitkoin novčanik na hakerskom forumu izjavio je „Krađa Bitkoin novčanika od žrtava širom svijeta zajednički je cilj sajber kriminalaca. Novčanici su obično zaštićeni jakim lozinkama, a u slučaju da sajber kriminalac uspije doći do novčanika i ne može razbiti lozinku, mogao bi je prodati oportunističkim hasherima koji su pojedinci s velikom količinom GPU snage“. „U slučaju ovog Bitkoin novčanika čini se da je neko vrijeme cirkulisao bez sreće onima koji ga pokušaju probiti.“

Ističe se da niko ne može da garantuje da ovaj novčanik zaista sadrži kriptovalute u vrijednosti od 690 miliona dolara. Moguće je da je netko krivotvorio ovaj novčanik kako bi imao 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx adresu, ali ne i njegov odgovarajući privatni ključ, što je ono što treba za dobivanje Bitkoina, prema stručnjacima za kriptovalute.

(Vice)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.