Nakon što je Bluesky mreža napustila svoj sistem samo po pozivu došlo je do „eksplozije“ korisnika

 

Društvena mreža Bluesky postoji od novembra 2022. godine, ali do nedavno samo po pozivu. Korišćenjem pozivnica za prijavu, starog trika za sticanje popularnosti, učinilo ju je donekle „ekskluzivnom“.

Kao takva, putem sistema poziva, do sada je nije uspjela da prikupi prevelik broj aktivnih korisnika. Prema SimilarWeb-u, imali su samo oko 600 hiljada korisnika na Android-u i manje od milion posjeta sa web interfejsa dnevno.

Prije samo nedjelju dana, BlueSky je objavio da svako može da otvori nalog na njihovom servisu, a to je dovelo do „eksplozije” broja korisnika. I sami kažu da su u prvim danima otvorenog pristupa privukli oko milion novih korisnika, a na vrhuncu popularnosti prošle nedjelje zabilježili su oko 2 miliona aktivnih korisnika na Androidu i više od 2 miliona posjeta preko web interfejsa.

Očekivano, narednih dana interesovanje je počelo pomalo da jenjava, ali je i dalje na znatno većem nivou nego početkom februara, kada su i dalje bile potrebne pozivnice za pristup BlueSky-u.

Ali kada stavimo podatke o posjetama i korišćenju aplikacije BlueSky u kontekst, vidjećemo da je alternativna društvena mreža još uvijek daleko od svojih glavnih konkurenata. To znači da će joj biti potrebno mnogo više od otkazivanja poziva da bi se barem približila ostalim popularnim mrežama.

Evo kako da kreirate nalog na Bluesky:

  • Sada kada je stranica otvorena za sve, samo idite na glavnu stranicu da kreirate nalog.
  • Možete preuzeti aplikaciju Bluesky za iOS ili Android ili koristiti Bluesky na PC.
  • Tražiće vašu adresu e-pošte i broj telefona (za slanje koda za autentifikaciju) i reći će vam da odaberete korisničko ime i lozinku.

 

Koje su bitne razlike u odnosu na druge mreže?

 

Ako želite možete da postavite svoj domen kao svoju oznaku. Ovo bi moglo da pomogne u verifikaciji, koja je postala problem za Twitter nakon što je Mask počeo da uklanja plave kvačice sa provjerenih naloga koji su odbijali da plaćaju mjesečnu naknadu.

„Na primjer, redakcija IT mixer-a mogla bi da postavi svoju oznaku na @it-mixer.com“, prema objavi na blogu kompanije Bluesky Social. „Po tome bi svi novinari iz IT mixer-a mogli da koriste poddomene da postave svoje oznake na @ime.it-mixer.com.“

Korisnicima mnogih platformi društvenih medija prikazuju se objave iz feed-a koje je za njih izabrao algoritam, iako na to možete uticati praćenjem ili blokiranjem određenih naloga. Ali Bluesky vam želi dati priliku da birate između različitih algoritama kako biste odredili šta da vidite.

Bluesky ima nešto što se zove prilagođeni feed-ovi, što vam omogućava da odaberete algoritam koji određuje ono što vidite. Programeri mogu da koriste početni komplet za generator feed-ova za kreiranje prilagođenog feed-a. Bluesky obećava da će na kraju alati biti dovoljno jednostavni da svi ostali mogu da prave prilagođene feed-ove.

Možete da isključite naloge, što vam onemogućava da vidite bilo kakva obavještenja ili njihove objave na najvišem nivou, ili možete da blokirate naloge, što to čini korak dalje. To znači da i vi i drugi nalog ne možete vidjeti niti komunicirati sa objavama drugih. Možete i da prijavite postove ili naloge za zloupotrebu.

(IT mixer)