Svi koji koriste Bluetooth upozoreni su da prate bezbjednost svojih uređaja jer vrlo lako mogu da budu hakovani – i to iz velike daljine.

Upozorenje je poslala Bluetooth specijalna grupa koja želi da podigne svijest korisnika u vezi sa dometom povezivosti ove tehnologije.

Grupa želi da naglasi da, pored povezivanja uređaja kao što su slušalice i pametni zvučnici preko kratkih udaljenosti, pojedine Bluetooth konekcije mogu da budu dugačke i preko kilometra – tako nudeći veću fleksibilnost, ali i rizike.

Većina Bluetooth konekcija velikog dometa je industrijskog karaktera, ali mogu da budu povezane i sa mrežama senzora, pa čak i dronovima.

Pogledajte još: Oprez, pojavio se malware za Android kojeg gotovo nemoguće da se ukloni s telefona

Međutim, svaka konekcija bi mogla da bude i meta napada od strane sajber kriminalaca.

A tokom 2019. zabilježeno je nekoliko velikih Bluetooth upozorenja, uključujući tu i ranjivost koja je mogla da dozvoli nekome da prati iOS i Microsoft mobilne uređaje kroz njihovu Bluetooth konektivnost.

Zato je važno da korisnici ne drže stalno upaljen Bluetooth i paze na koje se uređaje povezuju, prenosi „Telegraf.rs„.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.