Muškarac iz Njujorka navodno je upravljao lažnom šemom kriptovaluta tvrdeći da je vezana za podružnicu Ujedinjenih nacija koja promoviše međunarodni razvoj putem sporta, navodi se u optužnici koju je ove sedmice objavilo Ministarstvo pravde u SAD.

Prema odjelu, 47-godišnji Asa Saint Clair prodao je ulagačima na digitalni novac nazvan IGOBIT nudeći im zagarantovane prinose i udjele u kripto valuti. Finansiranje, navodno je rekao investitorima, će ići Svjetskoj sportskoj alijansi, grupi za koju je tvrdio da je vezana za UN i da će raditi na globalnim razvojnim projektima. Međutim, novac nije postojao, a svjetski sportski savez nije radio na bilo kakvim međunarodnim projektima, kažu tužitelji.

Umjesto toga, Saint Clair je navodno koristio prihod za lične troškove, uključujući obroke i avionske karte. Tužioci nisu precizirali koliko je Saint Clair navodno napravio, ali u dokumentima su rekli da je više ljudi uložilo hiljade dolara svaki i da je šema trajala posljednje dvije godine.

Saint Claire se suočava s jednim brojem digitalnih prevara i mogućnošću 20 godina zatvora.

Specijalni agent zadužen za istrage državne bezbjednosti u New Yorku rekao je u izjavi da je Saint Clair „navodno reklamirao svoju kompaniju kao promociju vrijednosti sporta i mira za bolji svijet, ali je prevario sve one koji su uložili u njegovu lažnu kompaniju. “

(The Verge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.