Igrači mlađi od 18 godina po novim pravilima više neće smjeti da igraju online kompjuterske igre između 22 i 8 sati, a radnim danima ograničenje će biti postavljeno na 90 minuta igranja dnevno.

 

Kinezima nije strano da im vlasti brane slobodan pristup Internetu, sadržajima za odrasle, stranim webovima i aplikacijama – ali bi moglo da ih iznenade zakonima koji pomaže u kontroli djece i vremena koje ona provedu online. Najnovije „preporuke“ kineskih vlasti tiču se za online kompjuterske igre i usmjerene su ka svim pružaocima takvih usluga u ovoj zemlji.

 

Vrijeme je ograničeno

 

Po novim pravilima, igrači mlađi od 18 godina više neće smjeti pristupati online igrama tokom noći – točnije između 22 i 8 sati.

Ali tu nije kraj, jer je država odlučila pobrinuti se, osim za kvalitetan i dug san, i za uopšte izbjegavanje „ovisnosti“ o igrama.

Tako će svim maloljetnicima vrijeme provedeno na online igrama radnim danima biti ograničeno na samo 90 minuta dnevno.

Tokom vikenda i na dane državnih praznika moći će se ipak malo više razmahati, jer će dnevni limit igranja iznositi tri sata.

 

Nisu zaboravili ni budžet

 

Da maloljetnici ne bi roditeljima potrošili platu i ušteđevinu na igre, Kina se odlučila i za to pobrinuti umjesto samih roditelja.

Nova pravila, osim restrikcije vremena, uvode i limite na iznos novca koji se smije dodati na online račune povezane s igrama.

Tako će svima mlađima od 16 godina ograničenje biti postavljeno nešto više od 50 KM na mjesec, dok će oni u dobi od 16 do 18 godina smjeti u svoje igranje „uložiti“ dvostruko više.

Mlađima od 8 godina je potpuno zabranjeno nuditi usluge naplate igara.

Pročitajte još: Da li se kad zapitate koja mobilna video-igra najviše zarađuje?

Kao preduslov za sve ove zabrane propisana je i obaveza registrovanja na korisničke račune punim imenom korisnika.

Iz kineske agencije odgovorne za ova pravila poručili su da novi propisi imaju za cilj „pročistiti internetski prostor“ i „zaštititi fizičko i mentalno zdravlje maloljetnika“.

Kina je inače jedno od najvećih i najbrže rastućih svjetskih tržišta za kompjuterske igre, a broj igrača također rapidno raste.

(South China Morning Post)