OpenAI je potvrdio da distribuirani napad uskraćivanja usluge (DDoS) stoji iza „povremenih prekida“ koji utiču na ChatGPT i njegove razvojne alate

 

ChatGPT, OpenAI-jev chatbot koji pokreće vještačka inteligencija, imao je sporadične ispade u radu. Korisnici koji su pokušali pristupiti usluzi dočekani su porukom u kojoj stoji da je „ChatGPT trenutno napunjen„.

“Imamo posla sa povremenim prekidima u ChatGPT-u zbog nenormalnog obrasca saobraćaja koji odražava DDoS napad”, objavio je OpenAI u srijedu naveče. “Nastavljamo raditi na ublažavanju ovoga.”

Kompanija je rekla da informacije o kupcima nisu bile ugrožene.

OpenAI je tokom ove nedelje održao svoju programersku konferenciju DevDay, gdje je, između ostalog, predstavio novi jezički model GPT-4 Turbo, koji je znatno napredniji, jeftiniji za održavanje i omogućava znatno veće tekstualne upite.

Tokom konferencije, OpenAi-ov ChatGPT chatbot je doživeo poteškoće, što se pripisuje povećanom interesovanju ljudi za novi model vještačke inteligencije. Međutim, izgleda da su prekidi djelimično uzrokovani zlonamjernim DDoS napadima korišćenjem posebno kreiranih mrežnih paketa koji su preplavili upite AI Chatbot-a. do te mjere da njeni serveri više nisu mogli da „svare” toliki obim saobraćaja.

Nakon istrage, OpenAI je prvo potvrdio DDoS napad 8. novembra, dok je 9. novembra naveo da je incident riješen zahvaljujući zakrpi koja je spriječila dalje snimanje paketa i sada se sve vratilo u normalu.

Iako OpenAI nije saopštio ko stoji iza ovog napada, hakerska grupa Anonimous Sudan objavila je na internetu da je to grupa koja je izvršila napad iz političkih razloga. Razlog je saradnja OpenAI sa Izraelom, u cilju razvoja alata za izraelske obavještajne službe u sukobu protiv Palestinaca.

Za sada nije moguće potvrditi da li iza DDoS napada na OpenAI stoji Anonimous iz Sudana, ali je zanimljivo da se na udaru hakera našla i vještačka inteligencija.

Anthropic, konkurent OpenAI takođe se suočio s problemima sa svojim AI-pokretanim Claude chatbot-om u srijedu. CNBC izvještava da je poruka na platformi glasila: „Zbog neočekivanih ograničenja kapaciteta, Claude ne može odgovoriti na vašu poruku.“ Nije jasno jesu li ova dva incidenta povezana.

(IT mixer)