Četiri riječi na internetu mogu biti opasne, naročito kada se pojavljuju u iskačućim prozorima

 

Dovoljno je da kliknete pogrešne riječi na internetu, naročito u iskačućim prozorima, pa da stvari krenu naopako. Možete da „pokupite“ neki virus na svoje računare ili telefone i da hakeri dođu do vaših podataka i slično.

Stručnjaci za sajber bezbjednost često ponavljaju slične savjete kako bi skrenuli pažnju na probleme bezbjednosti uređaja i mnogih usluga koje na internetu koristite.

Da je potreban veliki oprez prilikom kliktanja na internetu upozorava i stručnjak za bezbjednost iz Mekafija (McAfee), koji je posebno upozorio na opasnost od špijunskog softvera i način na koji se takvi špijunski programi mogu preuzeti na različite uređaja, od telefona do laptopa.

Ovi programi, bez znanja korisnika, mogu pratiti sve što korisnici kucaju i tako doći do brojnih važnih podataka kao što su korisnička imena i lozinke, brojevi bankovnih i kreditnih kartica i slično.

Pri tome je izdvojio četiri riječi koje mogu biti posebno opasne, naročito kada se pojavljuju u vidu iskačućih prozora.

„Nikada ne klikćite na ‘Prihvatam’, ‘OK’, ‘Ne’ ili ‘Da’ u iskačućim prozorima, jer ove radnje mogu pokrenuti automatska preuzimanja špijunskog softvera“, upozorio je on.

Umjesto toga, najbolje je u ovakvim situacijama potpuno zatvoriti karticu, a zatim i internet pretraživač, samo ne klikom na „X“, već preko menadžera zadataka na računaru ili putem opcije prinudnog prekida (force quit) na Mac računarima, prenosi Zimo.

Osim toga, ovaj stručnjak iz Mekafija, koji je želeo da ostane anoniman u razgovoru sa novinarima, savjetuje svima još jednu stvar koja je logična, ali je mnogi i dalje ne prate, a to je izbjegavanje preuzimanja fajlova sa nebjezbednih izvora, poput nelegalnih sajtova i torenta.

„Zbog bezbjednosti je takođe važno koristiti najnovije verzije operativnih sistema, kao i softver jer, pored novih opcija, takve verzije sadrže i najnovija bezbjednosna ažuriranja“, dodaje ovaj stručnjak.

 

Opasnost od vještačke inteligencije

 

Stručnjak za vještačku inteligenciju Liza Palmer upozorila je da vještačka inteligencija predstavlja sve veću pretnju kroz personalizovane šeme za krađu identiteta, prenio je Njujork post.

Ona kaže da vještačka inteligencija može da kreira visoko personalizovane kampanje koje mogu biti izuzetno ubjedljive i podsjetila je na situaciju u Arizoni kada je majka čula glas svoje ćerke koja joj govori da je kidnapovana i da otmičari traže otkup, ali glas djevojčice je kreirala AI.

Slične prevare korišćenjem vještačke inteligencije i kloniranja glasa prijavljene su i u drugim američkim državama. Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju koliko prevara danas može biti sofisticirana i da vještačka inteligencija može da prevari i najopreznije.

(IT mixer)