Nakon 14 godina razvoja, kompanija Samson Sky je konačno napravila prvi let sa svojim sportskim letećim automobilom Switchblade.

 

Switchblade je automobil na tri točka sa preklopljenim krilima koji ima saobraćajnu dozvolu i može da vozi 200 km/h, ali kada se krila rasklope pritiskom na dugme, postaje letjelica koja može da leti brzinom od 320 km/h.

Prvi let je ostvaren pod oblačnim nebom, ali tihim vetrovima. Tim Samson Sky, postavljen duž piste, u iščekivanju je posmatrao kako se Switchblade glatko podiže i leti na visinu od 152 metra. Leteći visoko iznad prostranog aerodroma i okolnih podnožja, Switchblade je ostao u vazduhu skoro šest minuta, a zatim je lagano sletio dole završavajući svoj prvi let.

Samson Sky kaže da je primio oko 2.300 rezervacija iz 57 različitih zemalja za Switchblade, a zainteresovani kupci će za njega platiti 170.000 dolara. Switchblade instrument tabla je dizajnirana da omogući vožnju desnom ili lijevom rukom.

carVertical banner - sponsored

Switchblade leteći automobil ima dva sjedišta, jedno pored drugog, sa prostorom za skladištenje manjih putnih torbi. Njegova krila i rep se sklapaju, štiteći ih dok su u režimu vožnje. Motor pokreće točkove na zemlji i propeler u vazduhu.

Vozilo ima jedinstven hibridni električni sistem, koji koristi bezolovni auto gas, a ne olovno avio gorivo. Vlasnici će moći da dopune gorivo na bilo kojoj standardnoj benzinskoj stanici. Preko devet patenata je izdato ili prijavljeno, kako u SAD tako i na međunarodnom nivou za Switchblade. Switchblade radi na gas od 91 oktana i pruža do 805 km dometa sa punim rezervoarom za gorivo od 125 litara.

Pošto se ne radi o avionu sa vertikalnim polijetanjem, potrebna mu je pista duga 335 metara, pa ne može da ga parkirate ispred kuće.

Prva svjetska najava i video snimak prvog leta letećeg sportskog automobila Samson Sky Switchblade. U videu ispod videćete kako prototip Switchblade-a leti.

(IT mixer)