Oglasi su dio interneta, ali za razliku od tradicionalnijih reklama koje vidite u fizičkom svijetu, internet oglasi su pametniji jer mogu pratiti vas i vaše navike pregledavanja što znači da ove kompanije znaju šta vam se sviđa, šta vam se ne sviđa, šta pretražujete, a zatim može priuštiti ciljane oglase.

 

Ako želite malo više transparentnosti u vezi s tim što ti oglasi zapravo rade kada vas prate, možda će vas zanimati kako je Google najavio novo Chrome proširenje pod nazivom Recenzija transparentnosti oglasa (Ad Transparency Spotlight). Kao što naziv govori, ovo je ekstenzija koja vam prikazuje koliko se oglasa učitava na stranici, ko su oglašivači i vrste informacija koje se koriste za posluživanje tih oglasa.

Prema Google-u, „nova ekstenzija transparentnosti oglasa (Alpha) za Chrome je dio naše stalne inicijative za pružanje veće vidljivosti u podatke koji se koriste za personalizaciju oglasa i veće kontrole nad tim podacima“. Trenutno ova ekstenzija funkcioniše samo s Google oglasima, ali nadaju se da će ubuduće obuhvatiti i ostale platforme.

Iako ova ekstenzija za Chrome preglednik ne blokira oglase, nadamo se transparentnosti, korisnici će biti svjesniji kakve se informacije prate i odlučiti je li im ugodno ili ne.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.