Chrome-ov Password Manager (menadžer lozinki) će uskoro da podrži biometrijsku autentifikaciju na desktop računarima, bilo da koristite Windows ili Mac

 

Google je ranije u Chrome-ov Password Manager uveo biometrijsku autentifikaciju samo za mobilne uređaje (Android i iOS). Ova funkcija koristi prepoznavanje lica ili otisak prsta da potvrdi vaš identitet prije nego što Chrome automatski unese vaše lozinke.

Google ima za cilj da olakša korišćenje i osigura lozinke – barem za korisnike alata „Password Manager“ ugrađenog u Chrome pretraživač.

Ovo je idealno ako dijelite računar i ne želite da Chrome automatski popunjava lozinke vašeg naloga za bilo koga osim za vas.

Koje su tačno vrste biometrije dostupne u Password Manager-u na desktopu zavisiće od hardvera priključenog na računar, da li ima čitač otiska prsta ili prepoznavanje lica preko ugrađene kamere, kao i od toga da li ga operativni sistem računara podržava.

Osim „uskoro“, Google nije rekao kada treba očekivati ​​da ova funkcija stigne.

 

Password Manager omogućava dodavanje bilješki

 

Na računarima i mobilnim uređajima, Password Manager sada omogućava korisnicima da dodaju bilješke u sačuvane akreditive za stvari kao što su višestruke prijave za jednu web lokaciju i PIN-ovi koji idu uz lozinke. Na računaru, bilješkama se može pristupiti klikom na ikonu „ključ“ kada ste prijavljeni na veb lokaciju.

A Password Manager sada može lakše da uvozi lozinke iz drugih aplikacija za upravljanje lozinkama. Na računaru, Chrome može direktno da uveze lozinke preko .csv datoteke, pod pretpostavkom da stari menadžer lozinki podržava format.

Pored toga, postoji namjenski prostor za upravljanje lozinkama u verziji Chrome-a za desktop računare, kome možete da pristupite klikom na novu opciju Menadžer lozinki u Chrome-ovom meniju ili izborom Upravljaj lozinkama kada se od vas zatraži da Chrome automatski popuni vašu lozinku. Sada takođe možete da kreirate prečicu na radnoj površini koja ide direktno do vašeg menadžera lozinki.

Google je takođe počeo da testira lozinke sa Google Vorkspace i Cloud nalozima ranije ovog mjeseca.

Ažuriranja dolaze otprilike godinu dana nakon što je Google konsolidirao svoje Chrome i Android menadžere lozinki s konzistentnijim, modernijim izgledom i osjećajem, plus mogućnostima koja uključuju automatska upozorenja o lozinki kada je lozinka ugrožena zbog provale.

Za razliku od nekih igrača u prostoru za upravljanje lozinkama, Password Manager je manje generator prihoda, a više udica za korišćenje drugih Google-ovih aplikacija i usluga, uključujući Chrome.

Trebalo bi istaći da je to još uvijek Google-ova besplatna usluga. Ali Google sasvim sigurno osjeća pritisak da održi Password Manager konkurentnim. Da ga nema, to bi bio jedan razlog manje da koristite Chrome.

(IT mixer)