Tržišni analitičar TrendForce ponovio je svoje izglede za NAND flash i DRAM poslovanje, vidjevši da će cijene oba tipa memorije nastaviti opadati u četvrtom kvartalu. Razlog je navodno uglavnom zbog niže potražnje od očekivane.

Tržište memorije (uključujući DRAM i NAND Flash) je i dalje u stanju prekomjerne ponude u četvrtom kvartalu 2020., prema najnovijim istraživanjima TrendForcea. U svjetlu nedavnih američkih sankcija Huaweiu, druge marke pametnih telefona aktivno se opskrbljuju memorijskim proizvodima u pokušaju da uhvate izgubljene udjele na tržištu Huaweija. Međutim, ovaj zamah nabavke nije dovoljan da poboljša letargično stanje tržišta memorije. Uz to, s obzirom da potražnja za memorijom od serverske industrije tek treba da ostvari osjetniji oporavak, očekuje se da će ukupna memorijska prosječna prodajna cijena (ASP – Average Selling Price) ostati slaba u četvrtom kvartalu i smanjiti se za oko 10% u odnosu na prošli kvartal.

 

DRAM tržište

 

Što se tiče DRAM-a, tržište se prvenstveno bavi kategorijama DRAM za mobilne uređaje i DRAM za servere, koje čine većinu potrošnje bita DRAM-a. Što se tiče mobilnog DRAM-a, preventivno povlačenje zaliha od strane Huaweija brzo je ublažilo pritisak tri glavna dobavljača DRAM-a da smanje zalihe.

Isto tako, Xiaomi, OPPO i Vivo hitno se opskrbljuju ključnim komponentama, pružajući zauzvrat određenu podršku za mobilni DRAM ASP, za koji se očekuje da će u četvrtom kvartalu doživjeti pad od 0-5%. S druge strane, s obzirom da većina CSP-ova i klijenata poslovnih servera trenutno održavaju relativno visok nivo inventara serverskog DRAM-a, DRAM ASP servera može potencijalno još više pasti, s prognoziranim padom 15% u odnosu na prošli fiskalni kvartal. Do kraja ove godine predviđa se i da će cijene glavnih modula od 32 GB dostići oko 100-110 američkih dolara, što je blizu najniže tačke prethodnog cikličnog pada. Sve u svemu, predviđa se pad ukupnog DRAM ASP-a za oko 10% u 4Q20.

 

NAND Flash SSD

 

Što se tiče NAND Flash-a. Iako je pretežna potražnja zaliha od brendiranih klijenata na sličan način pružala određenu podršku NAND Flash ASP-u, visoki nivo bitova ponude i visok nivo zaliha kupaca u ovom trenutku doveli su do situacije prekomjerne ponude koja je očitija nego u tržište DRAM-a.

Zahvaljujući agresivnoj potražnji NAND Flash-a od strane kineskih marki pametnih telefona, očekuje se pad eMMC-a i UFS ASP-a koji će se smanjiti na 3-7% u odnosu na prošli kvartal. Isto tako, kontinuirano rastuća ponuda NAND Flash warfer-a vjerovatno će rezultirati skoro 20% pada ASP pločica. Što se tiče SSD-a, zbog slabljenja potražnje proizvođača servera, očekuje se da će SSD ASP za preduzeća pasti za 10-15% u odnosu na prethodni kvartal. Ukupni NAND Flash ASP predviđa se pad za oko 10% u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Gledajući prema prvom kvartalu, očekuje se da će se pad DRAM ASP-a značajno smanjiti zahvaljujući povećanoj potražnji zaliha od strane kupaca. Suprotno tome, obilje dobavljača NAND Flash-a i neprekidno visok nivo bitova za sanabdijevanje vjerovatno će proširiti pad prosječne cijene NAND Flash-a, što će rezultirati padom kvota od 15% u prvom kvartalu.

(Guru3D)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.