Najveći francuski regulator za privatnost naredio je kompaniji Clearview AI da izbriše sve podatke koji se odnose na francuske građane, izvijestio je TechCrunch

 

U svom saopštenjuenju francuska agencija CNIL utvrdila je da je Clearview AI prekršio GDPR u prikupljanju podataka i da je prekršio ostala prava pristupa podacima prilikom njihove obrade i pohrane.

Kao rezultat toga, CNIL poziva Clearview AI da izbriše podatke iz svojih sustava ili će se suočiti s eskalirajućim kaznama u sladu s europskim zakonom o privatnosti.

Clearview AI je postao poznat 2020. godine nakon što je istraga New York Times-a istakla ogromne napore kompanije u prikupljanju podataka. Konkretno, kompanija je ponudila jedinstvenu mogućnost identifikacije subjekata po imenu pri čemu se oslanjala na podatke koji su prikupljeni s javnih društvenih mreža.

Naknadne provjere pokazale su povezanost kompanije s desničarskim političkim aktivizmom i široku upotrebu u okviru američkih organa za provođenje zakona, piše The Verge.

Prijedlog francuske regulatorne agencije sličan je nedavno izdatoj naredbi u Australiji i vjerojatno neće biti posljednji takav nalog u EU. Dok CNIL ima nadležnost samo za kršenja prava koja se tiču francuskih građana, drugi evropski regulatori sigurno će slijediti njihov primjer ako se nalog ispostavi uspješan.

Slične žalbe već je podnio Privacy International u Grčkoj, Italiji i Austriji. Prošle godine, ACLU je pokrenuo sličan slučaj na američkom saveznom sudu.

Izvršni direktor kompanije Clearview, Hoan Ton-That, izjavio je da su podaci koje kompanija posjeduje prikupljeni legalno.

“Prikupljamo samo javne podatke s interneta i pridržavamo se svih standarda privatnosti i zakona. Moje namjere i namjere kompanije uvijek su bile usmjerene ka pomoći zajednicama da žive bolje i bezbjednije”, objasnio je Hoan Ton-That.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.