Britanska telekomunikaciona grupa Vodafon ponudiće prvi SMS na svijetu na onlajn aukciji

 

Vodafon je odlučio da na aukciji plasiraju prvi SMS, poruku koja je poslata 1992. godine i u kojoj se čestita Božić.

Prema pisanju stranih medija, kupac takozvanog NFT-a (nezamjenljivog tokena) dobiće jedinstvenu repliku originalnog komunikacionog protokola.

Sve ovo održava se u okviru dobrotvorne onlajn aukcije u organizaciji francuske aukcijske kuće „Aguttes“ 21. decembra. Vodafon prihod donira za pomoć raseljenih licima, preciznije – sredstva će biti usmerena na Ujedinjene nacije.

Prvi SMS koji glasi „Srećan Božić“ poslat je 3. decembra 1992. godine, a primio ga je Ričard Džarvis (Richard Jarvis), tadašnji zaposleni kompanije.

Istorijski SMS od 15 karaktera biće na aukciji kao NFT u jednokratnoj prodaji koju je sprovela aukcijska kuća Aguttes u Francuskoj, navodi rumunska novinska agencija Ziarul Financiar.

Učesnici aukcije moći će da daju ponude koristeći kriptovalutu eterijum (ETH), a najveća ponuda donijeće nekome ekskluzivno vlasništvo nad komunikacionim protokolom koji je korišćen za prenos prvog SMS-a na svetu.

Prvi SMS koji je ikad poslat sadržine „Srećan Božić“ prodat je  kao „jedinstveni digitalni token“ ili NFT u aukcijskoj kući u Parizu, a za koliku cijenu možete da pogledate ovdje.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.