Dostižući 128.308 dolara po glavi stanovnika u godišnjem bruto domaćem proizvodu (BDP), stanovnici kalifornijskog tehnološkog pojasa (Silikonska dolina) nadmašuju gotovo svaki narod na planeti. Proizvodnja doline, koju je Savezni zavod za ekonomsku analizu odredio na 275 milijardi dolara, viša je od finske.

U zavisnosti od toga kako se računa, Katarski BDP po glavi stanovnika, koji je Svjetska banka procijenila na 128.647 dolara u 2017. godini, najveći je na svijetu. Rezultat po osobi iz Silikonske doline – tačnije, područje San Hose – zapravo nadmašuje Katara nekim mjerama i stavlja dolinu u društvo takvih bogatih teritorija kineskog kasino poluotoka Macau, koji procjenjuje da je BDP po glavi stanovnika 115.367 dolara, i Raskošno srednjovekovni Luksemburg, procenjen BDP po glavi stanovnika $ 107,641.

Na skoro 2 miliona stanovnika, područje podzemne željeznice San Hose uključuje Univerzitet Stanford u Palo Altu, sjedište Googlea u Mountain View-u i Appleov štab u Cupertinu. Polovina svjetskih tehnoloških milijardera živi u Silikonskoj dolini; znatan dio ostatka živi samo na sjeveru u području San Franciska.

San Francisko, Oakland i njihova predgrađa čine treću najproduktivnije područje u Americi prema BDP-u, generišući 89.978 dolara po glavi stanovnika, što je broj koji ga stavlja u društvo Singapura i Bruneja.

Silikonska dolina i područje zaliva prate samo teksaški naftni centar Midland, područje sa 165.000 stanovnika koji generišu 174.749 dolara po glavi stanovnika.

Razgovarajući sa novinama Mercury, novine u rodnom gradu Silicijumske doline, predsjednik Ekonomskog instituta Vijeća Bay Area, Micah Weinberg, primijetio je da BDP u regionu neće biti tako visok, osim za područja Kalifornije sa daleko nižim BDP-om. „Ne bi bilo Silikonske doline bez Centralne doline“, rekao je Weinberg, misleći na kalifornijsko poljoprivredno središte.

Bogatstvo nije bilo bez troškova

Kao i druge visoke stope BDP-a po glavi stanovnika SAD-a u jugozapadnoj Connecticutu, Sijetlu i Bostonu, zaljevska oblast i Silicijska dolina su doživjele rastuće troškove stanovanja, problematične kulturne pomake i političke sukobe vezane za rastuću nejednakost. Pokazalo se da BDP nije način za procjenu ekonomskog zdravlja zajednice.

“Kao mjera proizvodnje – koliko se stvari proizvodi – BDP nam ništa ne govori o raspodjeli prihoda od tog proizvoda, što je mnogo važnija odrednica ukupnog blagostanja u zajednici,” Lew Daly, viši politički analitičar tanki demos i koautor knjige Beyond GDP: nove mjere za novu ekonomiju, izjavio je za Guardian.

„BDP vam ništa ne govori o tome kako zajednica raste“, dodao je Daly. „Ako ekonomija raste, to može biti i negativna stvar ako ona raste nejednako i neodrživo. BDP čak ne počinje da odgovara na to pitanje. ”

Istraživači kao Daly zagovaraju holističke pokazatelje ekonomskog zdravlja koji obuhvataju više od potrošnje, investicija i drugih mjera koje podupiru brojke BDP-a. Ponekad, međutim, postoji preklapanje. Prema jednoj progresivnoj metrici, Indeks ljudskog razvoja, Silikonska dolina je najrazvijenije mesto u zemlji.

(TheGuardian)