Ovo bi mogao biti najjeftiniji evropski električni gradski automobil

 

Iako od ženevskog sajma motornih vozila nema ništa, Dacia je za Ženevu pripremila Spring, prvi električni automobil koji bi ujedno mogao biti i najjeftiniji u Evropi. Može se reći da je Dacia puna očekivanja za Spring. Osim što je to prvi električni auto rumunskog proizvođača, ovo je ujedno i prvi gradski električni automobil marke s četiri sjedala.

A kao što je to bilo prije 15 godina kad je stigla u Evropu, pristupačnost ostaje glavna odlika marke. Stoga je Spring uvod u novu Dacia revoluciju koja bi električna vozila trebala učiniti pristupačnima. Spring na puteve dolazi već naredne godine, a baziraće se na Renaultovoj tehnologiji.

Uostalom, ovaj model je vrlo sličan jednom Renaultu (KZ-E) predstavljenom na kineskom tržištu.

Spring Electric barem izgleda kao da bi mogao podnijeti barem pomalo robusnu vožnju, što je sa njegovim mini SUV stilom, visokim zaletom, kliznim pločama i krovnim šipkama. Mala veličina – Spring Electric koncept dugačak je samo 3,73 metra (12,2 stopa) – opet naglašava da je ovaj pravi EV dom u evropskim urbanim područjima.

U potpunosti električni CUV, Spring Electric izgleda kao privlačan urbani automobil s nekim slatkim dizajnerskim dodirima. Sivo-narančasta paleta boja sigurno dobro funkcioniše, posebno akcenti na ručkama i točkovima. „Dvostruko Y“ LED prednja svjetla pregled su Dacijevog budućeg dizajna rasvjete, kažu iz kompanije. Simpatični Dacia Spring ne pokušava pobijediti u ratovima na daljinu, simpatični koncept već sada nudi doseg od 200 km, a pribrojimo li tomu gradsku namjenu i obećanje niske cijene, ovo bi mogao biti najjeftiniji električni automobil u Evropi.

(index.hr / Forbes / IT mixer)

https://www.youtube.com/watch?v=LVrYAz5x8ao

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.