Disney+ počinje da suzbija dijeljenje lozinki u nekim zemljama u junu, a proširiće se na drugi talas zemalja u septembru

 

Diznijev izvršni direktor Bob Iger je ranije izrazio da želi suzbiti dijeljenje lozinki do juna 2024. godine, kada će Disney+ započeti svoj „prvi pravi pohod na dijeljenje lozinki“. Za sada suzbijanje ide punom parom, a neki pretplatnici su već upozoreni da moraju prestati dijeliti lozinke.

 

Prošle godine, Disney+ pretplatnici u Kanadi primili su mail u kojoj se objašnjava da moraju prekinuti dijeljenje lozinke do 1. novembra.

Ovaj potez teško da je iznenađenje, pošto je Diznijev finansijski direktor Hju Džonston podijelio plan tokom sastanka o zaradi u februaru. Hulu u vlasništvu kompanije Disney je započeo vlastitu kontrolu dijeljenja lozinki 14. marta, a uslovi korišćenja usluge oba strimera eksplicitno zabranjuju ljudima da koriste podatke za prijavu drugih korisnika (iako njegova posljednja najava ukazuje da je Disney zapravo spreman da to primijeni).

Strimeri u cijeloj liniji ograničavaju dijeljenje lozinki i čini se da to funkcioniše – za njih, ne za nas. Prema analitičkoj kompaniji Antenna, Netflix-ove prijave u Sjedinjenim Državama porasle su za 102 procenta tokom prva četiri dana nakon što je pravilo stupilo na snagu, u poređenju sa 60 dana prije. Bilo je u prosjeku 73.000 novih registracija dnevno, daleko više od otkazivanja. Max će takođe početi da ograničava dijeljenje ove godine, a potpuno će se ukinuti 2025. godine.

Disney+ će početi sa suzbijanjem u nekim zemljama u junu, a proširiće se na drugi talas zemalja u septembru. Za sada je nejasno u kojoj su grupi SAD, ali Disney će vjerovatno dati pregled kada se datumi približe. Disney+ trenutno košta 8 dolara mjesečno sa oglasima i 14 dolara mjesečno za gledanje bez oglasa.

 

Kako će Disney+ da zaustavi dijeljenje lozinki?

 

Nalozi za koje se sumnja da su „nepravilno dijeljeni“ vidjeće iskačući prozor u kojem će se od njih tražiti da se prijave za vlastitu pretplatu. I vlasnici naloga će moći da podese račune za osobe izvan svog domaćinstva uz dodatnu naknadu.

Nije jasno kako će to tačno funkcionisati, ali Disney+ objašnjava da će “analizirati korišćenje vašeg računa”. Ovo će vjerovatno uključivati ​​praćenje IP adresa koje pristupaju nalozima. Iz ovoga će platforma za striming moći da utvrdi da li nalogu pristupaju druga domaćinstva. Uprkos svom prijateljskom izgledu, Disney je prestao da bude ljubazan prema onima koji dijele lozinku.

(IT mixer)