Vozači bi trebalo da redovno provjeravaju pritisak u gumama umjesto skupih uređaja koji tvrde da smanjuju potrošnju goriva

 

Sa rastućim cijenama dizela i benzina, trebalo bi smanjiti potrošnju goriva. Pošto cijena na pumpi utiče na ljude svakodnevno, mnogi traže načine da smanje potrošnju i troškove.

Najbolji način kako biste smanjili potrošnju goriva je da manje vozite svoj automobil. Ako samo morate da pređete nekoliko ulica, razmislite o hodanju ili čak vožnji bicikla. Ne samo da ćete uštedjeti novac, vježba će vam svakako pomoći.

U ovom članku ćemo prestaviti nekoliko savjeta koji utiču na povećanu potrošnju goriva.

carVertical banner - sponsored

 

Brzina i  stepen prenosa

 

Velike brzine rezultuju visokom potrošnjom goriva. To je veoma jednostavno. Na 110 km/h vaš automobil troši do 25% više goriva nego što bi vozeći se na umjerenijoj brzini od 90 km/h.

Što je veći stepen prenosa, to je manja potrošnja goriva. Tako da uvijek vozite u najvećoj mogućoj brzini, ali pazite na naprezanje motora – da broj obrtaja ne padne prenisko.

 

Pritisak u gumama

 

Potrebno je da provjerite da li je pritisak u gumama ispravan. Ako nije u redu, guma će imati previše trenja i vaša potrošnja goriva će biti veća.

Neophodno je naduvati gume do nivoa koji je naznačen u uputstvu za vozilo. Vozači koji to ne rade redovno mogu primijetiti veću potrošnju goriva, a gume se mnogo brže troše. Da bi se ovo izbjeglo, preporučuje se provjera pritiska u gumama najmanje jednom u dvije nedjelje i prije svakog dužeg putovanja.

 

Klima uređaj

 

Da li ste znali da Vaš automobil koristi više goriva za pokretanje klima uređaja kada putujete malom brzinom, nego većom? To je zbog toga što visoki obrtaji motora proizvode više snage omogućavajući klima uređaju da radi efikasnije.

Ako vozite kratke udaljenosti i putujete na brzini ispod 80km/h, otvorite prozor umjesto uključivanja klima uređaja.

 

Prljav filter za vazduh

 

Vozači mogu da uštede na računima za benzin i dizel tako što će se uvjeriti da je filter za vazduh čist.

Vaš auto sagorijeva hiljade kubnih centimetara vazduha, a to ne može da uradi sa začepljenim filterom.

Uobičajeno je da se filteri za vazduh u automobilu mijenjaju jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi po prašnjavim uslovima, kako bi se osiguralo da motor dobija dovoljno čistog vazduha.

(IT mixer)

 

Naglo kočenje i ubrzanje

 

Dok vozite izbjegavajte naglo ubrzavanje ili kočenje, pogotovo u gradskoj vožnji. Budite umjereni u vožnji jer što se motor brže okreće, to više goriva troši.

Vlasnici automobila bi trebalo da izbjegavaju rad motora iznad 2.500 obrtaja u minuti prebacivanjem u višu brzinu. Održavajte bezbjednu udaljenost i lagano ubrzavajte sa semafora na zelenom. Vaš rezervoar i džep će Vam biti zahvalni.

(IT mixer)