Potrebno je puno toga učiniti kako bi električna vozila potpuno eliminisala automobile sa konvencionalnim pogonom, koji ionako proizvode svega 5-10% ukupne emisije CO2 na svijetu

 

Električna vozila sama po sebi mogu postati veliki problem, obzirom na masivo povećanje proizvodnje električne energije, proizvodnju novih litijumskih baterija, odlaganje starih Na sve to se nadovezuje čitav niz drugih problema koji imaju znatno negativniji efekat na ekologiju od same upotrebe motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Šef kompanije Bosch, Štefan Hartung rekao je da će SUS motori biti „u pogonu“ bar još 30-35 godina, čak iako će možda ranije prestati da se prodaju u Evropi.

Tržište električnih vozila raste, ali čak i kada bi se odjednom globalna proizvodnja od 90 miliona putnih vozila prebacila na pravljenje električnih motora, za to bi bilo potrebno 16 godina da se kompletira, istakao je Hartung za „The Pioneer“.

carVertical banner - sponsored

„U realnosti, ovo vrijeme mora da se duplira, jer ćemo morati da nastavimo da proizvodimo SUS motore u Njemačkoj. Ne možemo prisiliti kupce van Evrope da prestanu da ih koriste“, dodao je Hartung.

Naveo je i neke inovacije koje su potrebne, a još i ne postoje, poput rješenja za poljoprivredna vozila. Kako je istakao, kombajn, na primjer, radi 12 sati dnevno trošeći 250-300 kW.

„Sa baterijom koja mu treba da izgura ovo, vozilo bi samo potonulo u zemlju“, dodao je Hartung.

Šef glavnog dobavljača za automobile rekao je da su i sami proizvođači priznali kako će elektrifikacija trajati duže nego što je prvobitno bilo očekivano.

 

Alternativa električnim autobilima

 

Da li se sjećate „dizel histerije“ koja je bila aktuelna prije petnaestak godina? Gotovo da nije bilo proizvođača koji nije imao svoj dizel motor, da bi se jednom momentu, od dizela diglo ruke. Milioni i milioni potrošeni na razvoj tih motora su bačeni u vodu jer smo došli u fazu kada te motore potpuno odbacujemo.

Takva sudbina se predviđa i električnom pogonu. Proizvođači su gotovo spremni na taj scenario, i iako se „kunu na vjernost“ elektrici, činjenica je da se i dalje traže načini da se SUS motori zadrže u „službi“. Toyota razvija motor koji u osnovi radi na istom principu kao i SUS motor, ali kao gorivo koristi vodonik. To više nije samo ideja i koncept već nešto ka čemu Toyota ide u budućnosti. Volkswagen grupacija je nedavno saopštila da njihovi novi TDI motori mogu koristiti parafinsko gorivo koje je čistije od 70 do 95% od standardnog dizela.

Najnovije u nizu „čistih“ goriva je i Poršeovo eGorivo, tj. „eFuel“ što je zapravo sintetički benzin koji je 90% čišći u odnosu na standardni. Kao i kod Toyote, ovo nije ideja već realnost o čemu svjedoči i činjenica da Porše gradi fabriku za proizvodnju ovog goriva. Ne tako davno, objavljena je vijest da Porše razvija potpuno nove baterije koje zapravo neće koristiti litijum i biće dosta jeftinije od ovih koje su sada u upotrebi, ali toj ideji nema ni traga ni glasa.

Prvobitno je dat rok do 2035. godine kada su proizvođači trebali da pređu na električni pogon, što bi svakako označilo potpunu revoluciju u autoindustriji. Čini se da smo ipak na pragu znatno drugačije, hemijske revolucije koja će ostaviti u životu SUS motore na radost svih entuzijasta. Električni pogon možemo zamisliti tek kao pogon gradske mobilnosti što na kraju i nije tako loše. Kada podvučemo crtu, možemo računati na jedan kompromis koji će morati da bude napravljen.

(IT mixer)