Veći senzor, veća baterija i redizajnirani kontroler dolaze uz novi DJI Mavic Air 2 dron

 

 

Dvije i po godine nakon predstavljanja prvog drona Mavic Air, DJI najavljuje svog nasljednika: Mavic Air 2. Dolazi s većim senzorom slike, uklanja Wi-Fi u korist DJI-ove vlastite OccuSync tehnologije prenosa. Vrijeme letenja je produženo – do 34 minute, a isporučuje se s potpuno redizajniranim kontrolerom.

Mavic Air 2 dostupan je za prednarudžbe sa cijenom koja počinje već od 799 dolara i počeće se isporučivati ​​11. maja u SAD-u. Paket Fly More, koji prvi put uključuje ND filtere (napokon), zajedno s torbom za nošenje, štitnicima za hlađenje, hub-om za punjenje i tri baterije biće dostupan za 988 dolara.

DJI ovo reklamira kao svog najpametnijeg i najsigurnijeg drona dosad. Dolazi s unaprijed programiranim načinima otkrivanja scena za fotografije koje uključuju snijeg, drveće, travu, plavo nebo, zalaske sunca i izlaske sunca. Svi DJI-ovi autonomni modovi letenja dobijaju i ažuriranje performansi.

DJI Mavic Air 2 i dalje ostaje kompaktan da staje u manju torbicu kada je sklopljen
DJI Mavic Air 2 i dalje ostaje kompaktan da staje u manju torbicu kada je sklopljen (Foto: DJI)

Novi senzor unutar Mavic Air 2 je pola-inčni, „Quad Bayer“ senzor. Slično senzoru od 48 megapiksela koji je dostupan na pametnim telefonima posljednjih godinu ili dvije. Prema zadanim postavkama snima sliku od 12 megapiksela, ali moguće je snimati fotografije koristeći se u punoj rezoluciji. Senzor je iza fiksnog 28 mm (ekvivalentnog) f/2.8 sočiva.

Što se tiče videa, Air 2 može snimati 4K snimke pri brzini do 60 frejmova u sekundi. Takođe posjeduje HDR mogućnosti za video (do 4K 30fps) i HDR panoramske fotografije. Mavic Air 2 takođe može izvoziti 8K videozapise koji kasne, ali neće svi načini podržavati 8K pri pokretanju, a očekuje se da će biti dostupni krajem juna.

 

Mavic Air 2 dolazi opremljen sa AirSense tehnologijom

 

Mavic Air 2 je takođe prva bespilotna letjelica koja je opremljena AirSense tehnologijom koja detektuje i upozorava operatera bespilotne letjelice o letjelicama u blizini. Najprije će biti dostupan u Sjevernoj Americi, dok će druge regije negdje u toku ljeta započeti isporuke jedinica s AirSenseom zbog problema u lancu opskrbe uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Što se tiče ostalih bezbjednosnih funkcija za bespilotne letjelice, Mavic Air 2 ima senzore prepreka na prednjoj i stražnjoj strani kako bi se izbjegli sudari. I donji senzori pored pomoćnih svjetala koji pomažu pri slijetanju pri slabom svjetlu. Dok DJI kaže da su mu poboljšani autonomni načini leta, kompanija kaže da ne biste trebali očekivati ​​istu vrstu iskustva samo-letenja koja je moguća sa bespilotnim letjelicom Skydio na ovom modelu.

DJI Mavic Air 2 novi kontroler
DJI Mavic Air 2 novi kontroler

U pogledu dizajna, novi Mavic Air 2 nešto je veći i teži od prethodne generacije, ali još uvijek izgleda kao manji brat za seriju Mavic 2 Pro i Mavic 2 Zoom. Sva tri drona napokon dijele sličan dizajnerski jezik – sivo kućište – i sada više liče na dio linije.

I na kraju, tu je novi, malo veći kontroler koji nema vidljive antene na vrhu kontrolera. Umjesto toga, taj se prostor se sada koristi za nosač telefona sa oprugom.

(TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.