Sony je ostvario značajan uspjeh u prodaji PlayStation 5 konzola, s ukupno prodanih preko 46,6 miliona jedinica do kraja drugog finansijskog kvartala zaključno sa 30. septembrom. U ovom kvartalu, prodaja je dosegnula 4,9 miliona PS5 konzola, što je povećanje od 1,6 miliona u odnosu na isti period prethodne godine. Važno je napomenuti da su problemi u lancu snabdijevanja dugo vremena uticali na sposobnost kompanije da zadovolji potražnju za konzolama.

Kompanija je uspjela povećati proizvodnju prošle godine nakon što su se problemi s nestašicom smanjili. Od lansiranja PS5 modela u novembru 2020. do jula 2023., prodano je više od 40 miliona konzola. Da bi postigao cilj prodaje od 25 miliona PS5 jedinica tokom tekuće fiskalne godine, Sony će morati prodati dodatnih 16,8 miliona jedinica.

Predsjednik Sonyja, Hiroki Totoki, vjeruje da je taj cilj „vrlo lako ostvariv“. Kompanija očekuje daljnji rast prodaje, posebno kada se pojave manji modeli PS5 konzola, što bi moglo biti podržano prazničnom euforijom.

Pored hardvera, Sony je objavio i prodaju 67,6 miliona igara u drugom kvartalu. Od toga, samo 4,7 miliona su bile igre koje je Sony proizveo ili izdao. Očekuje se da će rezultati prodaje igara biti još veći u sljedećem kvartalu, posebno s obzirom na to da je igra „Marvel’s Spider-Man 2“ prodana u pet miliona primjeraka u prvih 11 dana, nadmašujući prethodnika koji je prodat u devet miliona kopija za 80 dana, prenosi „PCpress“.